Cirkus Margrethe

HVORDAN KAN det være, at ellers besindige politikere kobler hjernen fra, når Cirkus Margrethe kommer til byen? Det spørgsmål er aktuelt i Varde, som vores dronning lige har beæret med sit besøg. Alt gik godt, lyder det fra borgmesteren. Selv om ikke alle Arenas cirkusplakater var blevet fjernet, klarede gardehusar-hestene turen gennem Varde midtby uden at blive forskrækkede.

DE LOD SIG ikke anfægte – heller ikke af Ekstra Bladets medarbejder iført klovnenæse. Måske fordi de har mødt det, der er værre, når de traver rundt i det indre København. Så nu, hvor dagligdagen er vendt tilbage, går vi ud fra, at borgmester Erik Buhl Jensen (V) sørger for at få hængt Arena-plakaterne op igen inden forestillingen i morgen.

KONGESKIBET drager om få dage til Færøerne, og senere i sommer er det Odsherred og Langelands tur til få Margrethe på fransk visit. Vi håber og tror, at borgmestrene her har lært noget af besøget i Varde, så de undgår at blive til grin. I enevældens tid plejede kongerne fra tid til anden at rejse ud i riget for at lade sig hylde af undersåtterne. De lokale herremænd sørgede for at fjerne tiggere fra ruten. Kongen skulle jo nødigt konfronteres med virkeligheden.

I DAG ER fremgangsmåden nogenlunde den samme. I månedsvis pyntes, pudses og poleres der i de byer, som er udset til at blive vist frem for de kongelige, og man gør alt for at skabe en rosenrød kulisse. Ingen har tilsyneladende tænkt den tanke, at de kongelige måske er mere interesserede i at se området, som det er.

OGSÅ NÅR vi får fornemt besøg fra det store udland, gør myndighederne meget for at skjule det rigtige Danmark. Tænk bare på den kinesiske præsidents besøg i 2012, hvor demonstranter med Fri Tibet-skilte blev fjernet fra ruten. Præsidenten skulle for enhver pris ikke fornærmes.

KONGEHUSET står for skud i disse år, hvor flere og flere kræver moderniseringer og et opgør med gamle, underdanige ritualer. Varde-borgmesteren har gjort Margrethe en bjørnetjeneste med sine latterlige dispositioner. Det kunne H.C. Andersen (og Gustav Wied) have fået meget ud af.

41 kommentarer
Vis kommentarer