Da Gade sparkede Løkke i skridtet

Henrik Qvortrup analyserer på forholdet mellem statsministeren og Søren Gade.

LARS LØKKE skal ikke komme her og tro, at han er noget. I hvert fald ikke i partikollega Søren Gades verden. Og nu er det også sagt:

’Der var én, der i dag sagde til mig: ’Nu bliver du Lars Løkkes bedste ven, i hvert fald de næste ni dage.’ Men du kan tro, jeg ikke skal ud og hænge på bannere sammen med Lars Løkke. Jeg passer på min egen troværdighed,’ siger Søren Gade, manden, der blev kongen af Jylland ved europaparlamentsvalget.

ENKELTE MEDIER udlagde tirsdag dette, som at ’Gade vender ryggen til Løkke’. Skal man blive i billedet, er der snarere tale om, at Søren Gade – endda med tilløb – sparker sin formand i skridtet.

For nu gik det lige så godt. Venstre triumferede ved europaparlamentsvalget. I høj grad takket være Gade. Et vendepunkt syntes indtruffet. Medierne var endda begyndt at gå op i en historie om Socialdemokratiets Kreml-lignende forsøg på at styre sine partimedlemmer over for pressen. Der var – som den kliché-tyngede del af kommentatorerne påpegede – ’momentum’. Man så pludselig for sig den i meningsmålingerne ellers detroniserede Løkke stå med armene oppe.

Og så: ’Umph!’

OG MAN FORSTÅR Søren Gades vrede. Uden hjælp fra partiet, uden massiv tv-tid og total opmærksomhed fra hovedkontoret fik han fra en plads som nummer fire på Venstres opstillingsliste samme høje personlige stemmetal som spidskandidat Løkkegaard. Og da Lars Løkke trak Løkkegaard med sig ind til sejrstalen på valgaftenen på Christiansborg og hævede dennes arme på alle medieskærme, sendte Løkke ikke Venstres virkelige triumfator en rettelig tak.

Mandag troede mange, at Venstre med fornyet, fælles fodslag havde bilagt det kaos, der har hersket i partiet, siden formanden med nød og næppe overlevede en opstand mod sig i 2014. Tirsdag blev de mindet om, at Venstres formand ikke rigtig har nogen venner tilbage i sit parti.

DET ER HVERDAG i Venstre igen. Søren Gades melding mandag aften i Nordjyske kan gå hen og blive et referencepunkt, når Lars Løkke Rasmussens endelig nederlag måske skal gøres op efter valget.

Lars Løkke Rasmussen skal ikke komme her og blive væk, siger Søren Gade nu. Han skal ikke komme med sit flossede sejl i et forsøg på at stjæle Gades vind. End ikke et fælles banner kan der blive tale om. Rorgængeren kan sejle sin egen sø.

FOR SPØRGER MAN Gade, er det tydeligvis omvendt. Det er Løkke, der har vendt ham ryggen. Hvorfor formanden får som fortjent og tak for sidst. Og nu må Løkke gå krumbøjet – muligvis helt frem til valgdagen. 

299 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere