Da Mette svigtede de svage

Uklædeligt: Jeg er på ingen måde en, der normalt mener, at alt var bedre i gamle dage. Men for de tusindvis af danskere, der bliver nedslidt af et hårdt arbejdsliv, VAR tingene bedre i gamle dage. Og dengang, i de gode gamle dage, kunne de også regne med, at Socialdemokraterne ville hjælpe dem.

Det kan de ikke mere. Socialdemokraterne på Christiansborg har åbenlyst glemt deres rødder.

Det var således den daværende røde regering, med nuværende formand Mette Frederiksen i spidsen, der i december 2012 gjorde det uhyre svært at få førtidspension.

I dag kan vi afsløre resultatet. Siden reformen trådte i kraft i 2013, er antallet af tildelte førtidspensioner faldet fra over 14.000 personer i 2012 til godt 6000 personer i 2015.

Og hvis man tror, at det er et udtryk for, at det går bedre på arbejdsmarkedet, så tager man i dén grad fejl. Hvert femte medlem af FOA og 3F vurderer i en ny undersøgelse, at de ikke engang kan blive på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen (som de borgerlige politikerne i øvrigt gerne vil sætte op igen).

Lad os tage et konkret eksempel. Det letter nogle gange forståelsen for politikerne. Som vi beskrev her i Ekstra Bladet i mandags, er brolægger Per Rothmann 56 år og har konstante rygsmerter. Han har altså 11 år tilbage til folkepensionen uden udsigt til en førtidspension. Og der er tusinder som Per Rothmann.

De nedslidte skal heller ikke sætte deres lid til politikernes alternativ til efterlønnen, den såkaldte seniorførtidspension. Den blev lanceret for, som det så smukt hed, at sikre nedslidte en værdig alderdom.

Men kravene er så skrappe, at kun 504 personer har fået tildelt seniorførtidspension, siden ordningen trådte i kraft 1. januar 2014, altså på lidt over to år.

Vi kan simpelt hen ikke være det bekendt. Vi taler om mennesker, der har slidt og slæbt for det danske samfund i årtier, og som er blevet ødelagt af det. Men som Socialdemokraternes sommer-vagthavende politiske ordfører, Ane Halsboe-Jørgensen, forklarer, er førtidspensionen for psykisk syge og mennesker, der har været udsat for en ulykke. Langsom nedslidning er ikke nok.

Ane Halsboe-Jørgensen synes stadig, at reformen klæder Mette Frederiksen. Det synes jeg ikke.

Det klæder aldrig politikere at svigte mennesker, der stolede på, at de kunne få hjælp af deres folkevalgte.

137 kommentarer
Vis kommentarer