Danmarks dårligste taber

VED FOLKETINGSVALGET 2019 blev Dansk Folkeparti ikke blot forvandlet til ’Dansk Folkeflugt’, som vi skrev på forsiden af Ekstra Bladet.

Partiet er her i dagene efter tillige trådt i karakter som Danmarks dårligste tabere.

DET VAR VANSKELIGT at læse Christian Langballes Facebook-opdatering fra torsdag på anden måde. Her fremlagde DF’eren sin analyse af, hvorfor han ikke opnåede genvalg. Det skyldtes, at ’dumme svin fra Nye Borgerlige har siddet på ryggen af mig’, som han skrev:

’Vi har jo været oppe imod råbeartisten fra Stram Kurs og plastik- og silikonemennesket fra Nye Borgerlige. De kommer til at ændre alt, siger de selv. Vi kommer til at følge dem i deres greb efter magten.’

’De har svinet mig til i en grad, som er ganske overraskende. Jeg gider ikke mere.’

LANGBALLE ER INGENLUNDE ene om at synes, at det er nogle andres skyld, at DF er blevet mere end halveret. Søren Espersen stod i DR2’s ’Debatten’ torsdag og beskyldte Lars Løkke for at ødelægge en blå blok, der ellers ’har virket i rigtig mange år’:

’Han ødelagde det midt under valgkampen. Det var usselt for os at opleve’, lød det fra Espersen.

Og lad os bemærke Pia Kjærsgaards udfald mod ’klimatosserne’. Formanden, man ikke diskuterer med, er gået fra 46.131 personlige stemmer i 2011 over 26.583 tilbage i 2015 til nu at være reduceret til 9953.

DEN FORNEMMELSE for folkelig retning, som Pia Kjærsgaard og kompagni tidligere havde, er borte. Den sikkerhed, hvormed Dansk Folkeparti førte sig frem som en folkelig korrektion til den gamle magtpolitiks virkelighedsfornægtelse, er forvandlet til det modsatte.

Socialdemokratiet har adopteret Dansk Folkepartis udlændingepolitik. Andre har blokeret for adgangen til en strammere kurs.

Det er det, man i Danmark kalder at ’sejre ad helvede til’. Alligevel synes kun en forurettelse over at miste taburetterne at være tilbage. Hvormed Dansk Folkeparti ligner noget, de blev stiftet på at være en protest imod: levebrødspolitikerne.

’Klimatosse’ lyder forskelligt, alt efter om det siges fra en af landets fremmeste magtpositioner og ned over borgerne eller fra en forsamling af borgere og op mod magten. Ser en politiker ikke denne sammenhæng, er politikeren umærkeligt for sig selv gået over på den anden side.

DANSK FOLKEPARTI har derfor lidt det største nederlag i dansk politik i over 100 år. Og de tager det ikke med oprejst pande. Partiet tager det i hvert fald ikke, som Søren Espersen for blot et år siden bemærkede om kritikken af DF’s daværende kampagne. Den havde sloganet: ’Der er så meget, vi skal passe på’.

’Jeg synes, folk generelt skulle se og komme i sommerhumør’, lød det dengang fra Søren Espersen.

Christian Langballe fortrød fredag sin opdatering og slettede den med følgende begrundelse til Berlingske: ’Jeg tabte sutten’.

DET ER DOG SIGENDE , at det ikke den uomgængelige succes for det politiske mål, der i dag fremhæves i Dansk Folkeparti. Det er derimod tabet af magten. Der er ingen glæde over, at sagen på mange måder er vundet. Det netop overståede valg registrerede faktisk det største flertal nogensinde til den udlændingepolitik, partiet oprindeligt blev hånet for at forlange.

Man er vel en virkelig dårlig taber, når man vinder sin sag og stadig mister besindelsen?

124 kommentarer
Vis kommentarer