Danmarks mest uforskammede

’DEN KORTE RADIOAVIS’ med Kirsten Birgit Schiøtz Kretz, Hørsholm og Rasmus Bruun er det mest uforskammede program i Danmark. Ingen er så perfide, og går så meget over stregen. Her bliver alt det sagt, som man ellers ikke må sige. Det er satire, men det er i den grad også virkelighed. Og det er først og fremmest befriende midt i et medieudbud der efterhånden er så politisk korrekt og spin-styret, at det kun er i kraft af ’Den korte Radioavis’ og Ekstra Bladet, at man bliver ledt på sporet af virkeligheden bag facaden.

DERFOR ER det helt naturligt for os, at give ’Årets Victor’ 2016 til ’Den korte Radioavis’ på radio 24syv. Årets Victor er en Ekstra Bladet tradition, der kombinerer fortidens sagnomspundne meritter med nutidens benhårde krav om fornyelse.

SATIRE ER, når det bliver anvendt af Kirsten Birgit og Rasmus, et ualmindeligt slagkraftigt journalistisk værktøj.

FOR DE, der ikke kender ’Den korte Radioavis’, kommer her en kort introduktion. Kirsten Birgit er krigskorrespondenten, der gør comeback. Kisser, som hun kalder sig selv, har set lidt for meget under krig og ødelæggelse – og kikket lidt for dybt i flasken. Sproget er gammeldags. Nostalgisk. Kisser skal ’have en bid brød’ og ’en dram’. 

ROLLEN ER en sammenfatning af kendte 80’er fame fatals fra dansk presse: Ulla Terkelsen, Karen Thisted, Mette Fugl og Lone Kühlmann. 

JEG HAR selv arbejdet sammen med dem alle. Ulla og Karen har været mine chefer, og for mig er det mest ufattelige, at de nu rummes i en og samme person. I virkelighedens verden kunne der umuligt være plads til dem alle i ET radiostudie.

DEN ANDEN karakter, Rasmus, er den totale modsætning. Politisk korrekt langt over brækgrænsen og naturligvis noget yngre end Kirsten Birgit, og derfor historieløs og klart under tøflen. 

RASMUS BRUUN har til Politiken sagt, at han ’er billedet på alt der er galt med medierne i dag.’

JEG ER HELT ENIG.

DET ER måske også derfor ’Den korte Radioavis’ faktisk er en af de mest indflydelsesrige spillere i det danske medielandskab. Det er ikke en overdrivelse at påstå, at ’Den korte Radioavis’ Nej kampagne ved EU afstemningen 3. december sidste år var stærkt medvirkende til, at det blev et nej. 

DER ER brug for at nogen skiller vandene i dansk presse. Der er alt for meget medløberig og feel good: Politikerne vil helst sidde behageligt i Go’Aften eller Aftenshowets sofa. Journalisterne vil helst være TV værter, og seerne, læsere og lyttere keder sig i hjel.

DEN KORTE RADIOAVIS’ bryder med det billede. På imponerende vis serverer de samfundsrelevant satire fem gange om ugen. I den daglige time tryllebinder, forarger og forløser de den nyhedsdagsorden som vi alle kæmper med. 

JEG OPLEVEDE faktisk i min efterårsferie, hvor jeg gik og malede i mit sommerhus, på magisk vis at føle mig bedre informeret ved kun at høre den korte radioavis end ved min normale kontor rutine med bunker af netsides og TV2 News fast kørende i baggrunden.

SKRÆMMENDE og fedt.

78 kommentarer
Vis kommentarer