Danskere kan skifte karriere

Intet tyder på, at nedturen i Danmark er total, selvom bl.a. 1600 SAS-medarbejdere i mandags mistede deres arbejde. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Intet tyder på, at nedturen i Danmark er total, selvom bl.a. 1600 SAS-medarbejdere i mandags mistede deres arbejde. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Følg Leder

Der fyres i flæng i Danmark i disse dage. Mandag blev 1600 sagt op i SAS, tirsdag 300 i ISS. Falck og Tivoli samt flere andre virksomheder har også fyret folk.

Men inden en stor forfaldshistorie om Danmark på nedtur sættes i omløb, er der et par ting, vi skal holde fast i. For det første er Danmark bedre rustet end stort alle andre lande i verden. Vores økonomi er bedre end de flestes, mange af vores virksomheder – eksempelvis i medicinal- og klimaindustrien – vil fortsat være godt kørende. Og endelig er vores fleksible arbejdsmarked en fordel i kriser som denne.

Det sidste skal stå sin test nu.

I morgen tidlig sidder økonomerne ude på kanten af stolene og afventer nye tal for ledigheden i Danmark.

’Torsdag kan vi se, hvor slemt det ser ud,’ som cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre siger til Politiken.

Her vil mange af fyringerne fra marts og enkelte fra april, maj og juni være talt med – alt afhængig af opsigelsesvarsel. 

Men som Ekstra Bladet eksempelvis netop har skrevet: ’Godt nyt: Her kan alle få job.’ Der bliver fyret i det private, ja. Men der er f.eks. fængselsbetjent-jobs til alle velegnede ansøgere, og Danske SOSU-skoler siger, at der mangler 40.000 omsorgs-medarbejdere om ti år – og en del af dem allerede nu.

Gode håndværkere er der tillige hårdt brug for. Tirsdag fortalte Politiken om virksomheden Vestergaard Company i Gevninge, der producerer af-isningsbiler til lufthavne og flyselskaber i hele verden. 

10. juni blev 60 medarbejdere i produktionen fyret. Kort efter meddelelsen om afskedigelserne begyndte telefonen at ringe. Andre virksomheder manglede smede og elektrikere. Nu er produktionshallen på fabrikken fyldt med jobopslag.

Intet tyder på, at nedturen i Danmark er total.

Dertil kommer, at boligmarkedet udviste det højeste salg i maj måned i ti år. 

Håndværksfirmaer må udsætte de ansattes ferier, fordi ordrerne hober sig op. Og ingen ved, hvordan forbrugernes tillid reelt ser ud, før vi kommer til den anden side af sommeren.

Alt er relativt, som fysikeren sagde. Og man skal aldrig lade en god krise gå til spilde, tilføjede statsmanden.

Der kommer karriereskift. Måske endda til det bedre. Der er krise i hele verden, ja, men ikke nær så meget her i landet. 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.