De duer ikke

Landets to statsministerkandidater synes at miste mere og mere politisk legitimitet blandt vælgerne, jo nærmere
nationen kommer på næste valg. Foto: Jens Dresling
Landets to statsministerkandidater synes at miste mere og mere politisk legitimitet blandt vælgerne, jo nærmere nationen kommer på næste valg. Foto: Jens Dresling

DANSKERNES FORETRUKNE statsminister er ukendt.

Kun 22 procent af vælgerne har Lars Løkke Rasmussen som foretrukken statsministerkandidat. 28 procent foretrækker Mette Frederiksen.

En ’anden kandidat’ foretrækkes af 32 procent af danskerne. Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Jyllands-Posten og Altinget.

HISTORIEN VISER dertil, at danskernes skepsis over for statsministre leveret af Danmarks traditionelle ’statsministerpartier’, Venstre og Socialdemokratiet, faktisk vokser for hvert år.

Lars Løkke var også statsminister i begyndelsen af dette årti. Og Helle Thorning modkandidat. De havde hver især opbakning fra en tredjedel af vælgerne. I dag kan Løkke og modkandidat Frederiksen til sammen end ikke mønstre et flertal som statsministermateriale i den danske befolkning.

LANDETS FORETRUKNE statsminister er følgelig ikke blot ukendt. Et nyt, ukendt parti synes tillige at have etableret sig og være på vej frem i Danmark. Vi kan kalde det ’Antipartiet’.

I hvert fald er omkring halvdelen af de danske vælgere på forhånd utilfredse med eller mellemfornøjede, hvad angår nationens kommende leder.

Landets to statsministerkandidater synes at miste mere og mere politisk legitimitet blandt vælgerne, jo nærmere nationen kommer på næste valg. Og ’Antipartiet’ vokser. Det går hele tiden frem.

POLITIKERNE OG PARTIERNE er naturligvis selv klar over denne udvikling. De har fulgt det gennem alle årene. Og de har også en forklaring:

Det er ikke dem selv, der er noget galt med. De har bare ikke forklaret sig godt nok. ’Vi skal blive bedre til at fortælle ...’, har det lydt fra socialdemokraterne. ’Vi skal blive bedre til at forklare, hvad vi vil,’ har det lydt fra Venstre.

PROBLEMERNE ER ALTSÅ af kommunikativ art, hedder det. Hvilket som bekendt finder sine fremmeste problemløsere i kommunikations- og reklamebranchen.

Men ironisk nok er netop denne afdeling vokset i de politiske partier i nogenlunde samme takt, som opbakningen til dem svinder.

Ved næste års folketingsvalg vælger danskerne statsminister med klud for næsen, hvis manglen på opbakning fortsætter.

Har Socialdemokraterne og Venstre egentlig sådan helt oprigtigt og ærligt spurgt sig selv: Hvorfor kan I ikke lide os derude? Kan det være noget andet end vores måde at tale på?

260 kommentarer
Vis kommentarer