Annonce:
Annonce:

De giver - du betaler

Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

’DANMARKS INDSAMLING’ i lørdags til verdens allerfattigste var god reklame for en lang række firmaer, der fremstod som gavmilde og menneskekærlige.

VI ANDRE hjemme foran tv-skærmene er også mere eller mindre frivillige velgørere. Firmaerne trækker nemlig deres godgørenhed fra i skat.

GIVER en virksomhed en million kr., kan den oftest trække summen fra som ’reklame’. Og for at det kan kaldes reklame, er det nok, hvis firmanavnet blot figurerer på ’Danmarks Indsamling’s liste over donorer.

SÅDAN er det danske skattesystem endnu engang så gådefuldt indrettet. Også private kan trække op til 15.000 kr. fra til godgørenhed, når de samtidig opgiver deres cpr-nummer. 

Annonce:

Man ’tvinger’ således alle til at være godgørende på givernes måde. For firmaerne er det skønt at jonglere med skattefrihed for repræsentation, reklame og godgørenhed, hver gang direktørerne er ude at give den gas som julemænd.

IKKE så mærkeligt, at de glade givere ved f.eks. kongehusets mærkedage henrykt stiller sig op til pressefotografering, når de arriverer med guldbestik, porcelæn, ægte tæpper, og hvad majestæten i øvrigt har på ønskesedlen. Regningen kan f.eks. komme ind under repræsentation, når bilaget ryger direkte af sted til skattevæsenet.

Kongehuset viser til gengæld sin taknemmelighed i større eller mindre udstrækning. Alt fra et nådigt smil til en invitation til fest – eller ligefrem lidt pynt til knaphullet.

Annonce:

SKIFTENDE regeringer sørger for, at virksomhederne på denne måde har en stor skattebane at spille ’gode’ på. Ligesom erhvervslivets rolle som støttegivere til f.eks. kunstnere og kultur ofte bliver berømmet. I virkeligheden er vi alle sammen med til at betale for, at de udvælger den kunst og de teaterforestillinger, de vil støtte.

BEFOLKNINGEN er generelt generøse, hver gang der bliver bedt om hjælp – og tak for det! Men hvorfor skal det egentlig kunne trækkes fra i skat? 

Lad dog folk give, hvad de vil, og selv betale.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: