De lærer det aldrig

Forundring: Vi må efterhånden konstatere, at Folketingets flertal ikke forstår, at de er nødt til at have nogenlunde samme regler for deres egen løn, fryns og pension som resten af befolkningen.

For mig er det ufatteligt, at de ikke kan se det. Man kan ikke nidkært lade Skat jagte vælgerne ned i mindste kaffebilag og samtidig give sig selv gratis luksusfrokost, fri transport og arbejdsbolig, uden at disse fordele også skal opgives til skattevæsenet.

Og hvordan kan man bede alle os andre om at arbejde længere og gå senere på pension, når man samtidig vedtager nye regler for sig selv, der stadig sikrer en tidlig og meget gunstig politikerpension?

Dertil kommer, at politikernes pensionsordning er så gunstig, at en lignende ordning ville være umulig at købe for penge i et privat pensionsselskab. Hvilket ikke er mine ord. De kommer faktisk fra formanden for den såkaldte ’Vederlagskommission’, Michael Christiansen.

Han blev af politikerne bedt om at kortlægge politikernes løn, goder og pensionsforhold med henblik på at ’normalisere dem’. Men inden Christiansen overhovedet havde fremlagt sin rapport, blev den skudt ned af politikerne. Christiansen ville nemlig afskaffe alle politikernes særordninger og i stedet give dem en højere løn.

Men uha, nej, det ville det politiske flertal ikke være med til. Så ville befolkningen jo opdage, hvor guldrandede politikernes ordninger reelt er. For én ting er deres løn på 638.351 kr., noget andet er værdien af pension, goder og fratrædelsesordninger. Hvis du og jeg havde de samme ordninger, ville det svare til, at vi havde en samlet løn et pænt stykke over en million kr.

Michael Christiansen siger: ’Det, man når frem til her, er ikke en helhedsløsning’.

Det er vist mildt formuleret af formanden. Der er simpelt hen tale om et forsøg på endnu en gang at skjule helheden og dermed sandheden.

Min største forbløffelse er dog, at danske politikere udtrykker forundring over, at politikerleden vokser. Selv et barn i 1. klasse ved, at det ikke er godt at forsøge at skjule sandheden. Det skaber mistro.

Politikernes håbløse forsøg på at skjule deres egen indtægt skaber mistro til resten af det, de laver. Det er ærgerligt for demokratiet. For vi har i den grad brug for tillid til vores eget demokrati i en vanskelig tid, hvor højtråbende populister med enkle budskaber vinder frem overalt.

Men det kræver, at danske politikere melder sig ind i deres vælgeres virkelighed og giver sig selv løn og arbejdsforhold, der er i pagt med vælgernes.

Mit enkle bud er: Hæv jeres løn, og afskaf de skjulte goder. Så kan vi følge med og vurdere jer på et reelt grundlag. Hvor svært kan det være.

195 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere