De politiske lakajer

 Kongehus-krise: Én ting er, at kronprinsen er totalt tonedøv og har vist, at han savner enhver situationsfornemmelse ved at lade sig vælge til Den internationale Olympiske komite. 

Men hvorfor er der ingen, der har stoppet ham? 

I kronprinsens tilfælde kan regering og Folketing ikke engang undskylde sig med, at det var en enkeltstående svipser, eftersom kronprinsen lige har ladet sig genvælge til endnu en otteårig periode i den korruptionsplagede og dybt suspekte komite.

Lars Løkke Rasmussen har sagt, at regeringen fremover vil holde kronprinsen i kortere snor. Hvilket også er yderst påkrævet set i lyset af, at kronprinsen formulerede sin helt egen udenrigspolitik ved ikke at stemme for at udelukke Rusland fra OL, sådan som den danske regering ønskede.

Men Løkkes forsikringer er tomme ord. 

Hele det politiske parnas er tværtimod parat til at holde hånden over kronprinsen og kongehuset. Dette blev demonstreret så sent som i den forgangne uge. 

Regeringen blæste ganske enkelt på ombudsmanden, der krævede, at offentligheden skulle have indsigt i den korrespondance, der var foregået mellem Kulturministeriet og hoffet forud for, at kronprinsen som IOC-medlem ikke fulgte regeringens holdning i Ruslands-spørgsmålet. 

Facit er, at regeringen valgte at beskytte kongehuset. Den valgte at dække over kronprinsen fremfor at følge demokratiets vagthund, ombudsmanden.

Den her sag viser, at kongehuset ikke kun er en kransekage-institution. Kongehuset har med kronprinsens ageren i IOC sat sig over folkestyret. Og de har fået lov til det af et fidelt folketing, der åbenbart tænker mest på at stå sig godt med de kongelige forud for næste hofbal i stedet for at sætte kongehuset på plads.

Ingen er forpligtet ud over deres evner. Kronprinsen kan muligvis ikke selv se, hvilken historisk krise han har kastet det danske demokratiet ud i. Men det bør Folketinget kunne. 

Der er brug for at kaste lakaj-kappen og komme i det politiske arbejdstøj. Den eneste mulige accept af et kongehus i et moderne demokrati er, at det alene udfylder roller af ceremoniel karakter.

119 kommentarer
Vis kommentarer