De privilegie-blinde

Følg Leder

I DAG er han departementschef i Udenrigsministeriet. I 2018 var Lars Gert Lose ambassadør i USA og med til at udtænke en konsulentstilling, som hans kone endte med at få: Ugentlig arbejdstid på 21 timer til en månedsløn på cirka 40.000 kroner.

DET GODTGØR vi i dag i Ekstra Bladet.

FÅ ER formentlig overraskede. For det er jo sådan, ’de’ gør. Dem med magten. De sørger først og fremmest for sig selv. Og for hinanden. Historien skriver sig ind i en herskende klasses selvgode arrogance, hvor man i offentlig tjeneste for almenvellet uden at blinke vender forholdet til egen privat fordel.

ELLER SAGT på almindeligt dansk: Man rager til sig. Fordi man kan, fordi andre i samme klasse nok også vil gøre det, eller fordi fristelsen åbenbart er for stor. Og fordi det sjældent får konsekvenser. Sagen om Lose og jobbet til konen blev faktisk undersøgt af Kammeradvokaten i 2019. Resultat? Ingen grund til kritik. Vær venlig at passér gaden, intet at se her.

SOM CHEFREDAKTØR Henrik Qvortrup skrev søndag om det samme fænomen blandt medlemmer af Folketinget: ’Vore politikere slår kollegial ring om hinanden, hver eneste gang nogen – oftest er det jo som bekendt Ekstra Bladet – sætter kritisk fokus på deres gunstige arbejdsvilkår, på deres fryns og på de goder, som almindelige danskere end ikke kommer i nærheden af.’

OG HVORFOR skulle diplomater ikke manøvrere på samme vis? Hvor efter privilegie-blindheden breder sig som en virus på et kinesisk madmarked.

VI HAR også en regering, der sørger for sine egne. Med samme endemål, nemlig at sørge for sig selv. Den socialdemokratiske regering ansætter politiske venner som nye presse- og kommunikationschefer i ministerierne i et antal så stort, at det fik en pressechef i Finansministeriet til at konkludere, at det var et svært job at bestride, hvis man ikke var ’professionel socialdemokrat’.

DET LIGNER således en kultur, en regel, snarere end det ligner en undtagelse. Departementschef Lars Gert Lose havde f.eks. i 2019 tillige en dobbeltrolle, som sikrede hans kone og tre børn en diplomat-tilværelse i USA, hvor familien fik dækket udgifter til privatskoler på 450.000 kroner, selv om Lose ikke længere var ambassadør.

I DE øverste politiske og embedsmæssige lag skytter man sig selv, sine privilegier og hinanden. Der findes faktisk en talemåde herom: ’Fanden hytter sine’.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller