De skal vide, det er jul

Julen nærmer sig, men den bliver ikke god for alle danskere. Foto: Shutterstock
Julen nærmer sig, men den bliver ikke god for alle danskere. Foto: Shutterstock
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

Skab glæde: Det går godt i Danmark. Aldrig har så mange været i beskæftigelse. Aldrig har vi brugt så mange penge på en fredag, som da det var Black Friday i fredags. Og snart er det jul, så går forbrugsfesten endnu mere amok.

Men ikke alle fester. Der er familier på bunden af det danske velfærdssamfund, der har udsigt til en grå, trist og ensom jul uden alt det, vi andre tager som en selvfølge: gaver, julemad og hygge. De fleste er enlige mødre med børn. 44.000 danske børn lever i sådanne familier. Det er en ny, trist rekord.

I 12 år har vi her på Ekstra Bladet i samarbejde med Dansk Folkehjælp samlet ind til fattige danske familier, så de også får julelys i øjnene.

Vi kender alle fordommene om disse enlige mødre med børn: ’Tag jer sammen’. Det er bare lettere sagt end gjort. Hver tredje af de enlige forsørgere, der i år har skrevet til Dansk Folkehjælp for at komme i betragtning til julehjælpen har fortalt os, at de har været uden arbejde otte år. Det er lang tid. Og det betyder, at deres børn stort set aldrig har oplevet en forælder, der gik på arbejde.

Skulle de have gjort noget anderledes? Sikkert. De ved udmærket selv, at de har tabt i velfærdssamfundets lotteri - og deres børn ved det i endnu højere grad. De får det at vide hver dag i skolen, når deres klassekammerater fortæller om ferier, om fødselsdagsgaver og fælles oplevelser i deres familier.

Vores hjælp består af tre gavekort til julemad, gaver og tøj. Så nej, dine pengene går ikke til smøger til en enlig mor. Og nu venter vi bare på dit bidrag.

De enlige mødre, der er røget af velfærdskarrusellen, har ikke haft den opbakning og støtte fra en velfungerende familie, som de fleste af os andre har haft, når vi traf forkerte valg. Mange har også været ramt af alvorlig sygdom. Enten fysisk eller psykisk eller begge dele. Og så kan en del fortælle om livsødelæggende ulykker i den nærmeste familie.

Sidste år lykkedes det os at samle 12,4 millioner kroner ind. Vi hjalp 9540 familier. Det var dejligt, men vi har brug for endnu mere i år. Sidste år afviste vi også 4750 familier, og behovet er kun vokset.

kære ven - hjælp os med at skabe juleglæde. Fordi du er heldig, og de er uheldige. Og deres børn skal vide, at vi tænker på dem.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind