De tikkende bomber

 

Omar Abdel Hamid El-Hussein blot en af mange tikkende bomber, der går rundt i blandt os. (Foto: Politifoto)
Omar Abdel Hamid El-Hussein blot en af mange tikkende bomber, der går rundt i blandt os. (Foto: Politifoto)
Følg Leder

JEG FIK LIDT af et chok, da jeg vågnede søndag morgen.

I NATTENS LØB var det, der havde rystet os alle lørdag, bare blevet endnu værre. Tre dræbte, og fem sårede politibetjente på kun 12 timer. Terroren havde koldt og brutalt ramt os.

VI VED IKKE præcis, hvad drabsmanden Omar Abdel Hamid El-Hussein ville opnå, men hvis han troede, han kunne ryste det danske demokrati, så har han opnået det stik modsatte. Vores demokrati er bundsolidt og aldrig har forståelsen af, at ytringsfriheden er en af de vigtigste hjørnestene, været stærkere end efter weekendens terror.

MEDIERNE står samlet. Stridsøksen er begravet i en fælles kamp for ytringsfriheden, og det samme gælder blandt de politiske partier. Det varer naturligvis ikke evigt, og enhver med blot minimal indsigt i politik kan nemt aflæse, at Helle Thorning-Schmidt forsøger at lave en Stoltenberg. Han udviste statsmandskab og samlede nordmændene i sorgen oven på Breiviks vanvid, og efter samme recept har vi i weekenden set statskvinden Thorning møde op på gerningsstederne og udvise empati for ofrene og deres familier. Valgkampen er i gang, men sådan er gamet, og hvorfor skulle Thorning i øvrigt ikke være lige så rystet over det, der er sket, som alle vi andre?

DET UHYGGELIGE er, at den terror, der nu har ramt os, er næret hos os selv. Omar Abdel Hamid El-Hussein er født og opvokset her i landet, og intet tyder på, at han har været styret af en eller andet radikal islamisk gruppe. Han er bare en gemen voldsmand, der har siddet i fængsel indtil for 14 dage siden. Det store ubesvarede spørgsmål er, hvorfor han pludselig er begyndt at nære så stort et had til det danske samfund, at han slår landsmænd ihjel.

OG DET ALLERMEST uhyggelige er, at intet tyder på, at han er den eneste dansker, der har de tanker. Uden på nogen måde at ville skræmme så er Omar Abdel Hamid El-Hussein blot en af mange tikkende bomber, der går rundt i blandt os. PET har de seneste år i deres trusselsvurderinger advaret mod, at indvandrerbandemedlemmer radikaliseres til hellige krigere.

DET HELLIGE vanvid vokser, og som konsekvens af det må vi desværre vænne os til, at vi trues af terror. Vi er oppe imod mennesker, der møder uenighed med drab.

HELDIGVIS HAR politiet og PET rimelig godt styr på de ekstreme kræfter, og der er grund til at rose myndighederne for hurtigt at have fået opsporet og uskadeliggjort Omar Abdel El-Hussein. Men denne weekend har også vist, at ingen kan gardere sig mod en ensom ulv. For på trods af, at drabsmanden Omar var kendt af PET, så smuttede han under efterretningstjenestens radar. Nutidens terrorister agerer langt mere spontant og ukoordineret, end vi tidligere har set.

VI STÅR altså over for en konstant trussel. Men hvis vi først bliver så bange, at vi tier, så har vi definitivt tabt til de mørke kræfter og kan ikke mere med nogen ret kalde os et demokrati.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.