Demokratiet kan være ødelagt 'for evigt'

Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

FOR GODT en uge siden landede en af de mærkeligste mails nogensinde i min indbakke. Tro mig, det siger ikke så lidt, når man som jeg har været chefredaktør på Ekstra Bladet i 12 år.

Konkurrencestyrelsen skrev, at der kunne være tale om brud på konkurrencelovgivningen, når Ekstra Bladet og otte andre medier nægtede at anmelde metal-bandet Volbeats koncert i Aarhus og deres seneste album:

’Styrelsen skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at det er forbudt for virksomheder m.v. at indgå aftaler eller samordne praksis, der direkte eller indirekte har til formål eller til følge at begrænse konkurrencen.’

MIN FØRSTE tanke var: Har Konkurrencestyrelsen virkelig ikke noget vigtigere at beskæftige sig med? Jeg nævner i flæng Nordea, Danske Bank, Shell, Facebook og Apple.

Baggrunden er, at Volbeat i 2017 blev sure over en række kritiske anmeldelser i Ekstra Bladet og heavy metal-magasinet Devilution. Efterfølgende blev de to medier nægtet akkreditering til en Volbeat-koncert i Parken samme år. 

VOLBEATS boykot er derpå fortsat. Og det har fået ni danske medier til i samlet flok at nægte at anmelde Volbeat, indtil alle medier stilles lige. Vi er hverken fornærmede eller sure. Vi vil bare have lige arbejdsbetingelser.

Det absurde er, at det jo i virkeligheden er Ekstra Bladet, der er den krænkede part. Volbeat giver os ikke mulighed for at konkurrere på lige vilkår med andre medier. Og det vigtigste overses hermed fuldstændig af Konkurrencestyrelsen.

FOR I virkeligheden handler sagen i sin essens om pressefrihed. Volbeat vil stoppe Ekstra Bladet, fordi man ikke bryder sig om, hvad vi skriver. Det kaldes også censur.

Hvis Konkurrencestyrelsen ender med at konkludere, at vi har brudt konkurrencelovgivningen, er det et farvel til en af grundstenene i det danske demokrati: En fri og uafhængig presse. Og det på grund af et band bestående af en flok tatoverede og teenagefornærmede Ming-vaser.

DETTE VIL en del måske grine ad. Men det er faktisk her, alvoren sætter ind. Alle vil derefter kunne forskelsbehandle medier, efter hvem man kan lide, og hvem man ikke kan lide. Mon ikke det er et drømmescenarie for mange politikere?

Forhåbentlig indser Konkurrencestyrelsen alvoren. Før de gør uoprettelig skade. Før demokratiet ødelægges ’for evigt’, som det hedder i den gamle slager.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+