Den moderne dårekiste

Følg Leder

EN UANSVARLIG passivitet gennemsyrer landets sociale bosteder.

 

HER træder man ind i en verden, der bliver kaldt den moderne dårekiste. Bygningerne er pænere end i 1800-tallet. Men hverdagen ligner helvedes forgård. Det er som om, man har stuvet psykoser, desperate misbrugere og meget andet ind under samme tag, og derefter fortrængt det dødsensfarlige kaos, der forventeligt eksploderer. Det må de ligesom selv ligge og rode med, sammen med deres dårligt uddannede og magtesløse personale. Forråelsen er massiv, både blandt de ansatte og de, der skulle hjælpes – nogle af samfundets aller svageste.

 

SIDEN 2012 er fem ansatte stukket ihjel af mennesker, der er anbragt på bostederne. På hvor mange arbejdspladser var det passeret, uden at sikkerheden var tidoblet? Tænk, hvis det var fem højesteretsdommere, der blev hakket ned bag deres dommerskranker, i stedet for ringeagtede plejere i frontlinjen for de psykiske afvigere og tabere i samfundet.

 

HVOR mange af beboerne, der har dræbt hinanden, er der ingen opgørelse over. Mindst det tredobbelte. Sagerne bliver knap nok efterforsket.

 

LØSNINGERNE er til at få øje på, men det er tvivlsomt, om de kommer. Spørger man, er yndlingsordet ’prioritering’. Det plejer at betyde, at sagerne ender i bunden af ønskelisten ved enhver økonomisk forhandling. Politisk er der ikke meget sex i at slå i bordet for de umælende tabere.

 

FLERE sengepladser til de psykisk syge ville hjælpe. (De dømte for drabene på de ansatte ender ikke for ingenting typisk i lukket forvaring). Flere plejere med bedre uddannelse. Mulighed for at sende de voldelige hen et andet sted.

 

REGERINGEN kommer inden udgangen af august med endnu en ’handlingsplan’ for de sociale bosteder. Også en elastisk betegnelse efterhånden for hvad som helst, hvor der sjældent er opstillet konkrete mål, endsige afsat tid og penge til at afprøve, om indsatsen rent faktisk virker, eller det er endnu en gang udenomssnak i pæn indpakning.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.