Den moralske dom

Folkedomstolen: Den anden dag diskuterede jeg med en kollega, om man i virkeligheden skulle have ondt af Carl Holst. Holst er åbenlyst blevet fanget i minefeltet mellem jura og moral. Han har ikke juridisk gjort noget forkert, men moralsk?

Men så skar min kloge kollega igennem: ’Holst er bare en dårlig politiker. En god politiker holder fast i, at eftervederlag og pension intet har med moral at gøre, men alene jura. Hvis han ikke engang kan forsvare denne sag, hvad kan han så som forsvarsminister?’

Bør man så fremhæve Holger K. Nielsen som en god politiker? Holger står fast på sin politiker-pension, fordi sådan er reglerne, selv om han i øvrigt går ind for at ændre disse regler. Uffe Elbæk derimod frasagde sig samme pension. Så han er altså også en dårlig politiker (det vil mange sikkert være enige i!).

Men det er her, kæden hopper af for mig. Holger er jo ikke gået på pension? Hvorfor skal han så have pension? Det kan helt almindelige danskere ikke få. Hvorfor skal der så være særregler for politikerne?

Carl Holst har heller ikke mistet sit job. Han har bare fået et nyt. Hvorfor skal han så have dobbeltløn betalt af skatteyderne? Var Holst bistandsmodtager eller arbejdsløs, ville enhver lønindkomst blive modregnet, formodentlig ville han endda miste retten til enhver offentlig forsørgelse, bare han tjente det mindste.

Problemet er, at politikerne har lavet særregler, der kun gælder dem selv. Det er både uklædeligt og dumt. Det mest dumme er, at de ikke engang har givet sig selv en særlig høj løn for at beklæde nogle af samfundets mest ansvarsfulde poster.

I stedet har de skabt et præmiesystem, som begunstiger dem, der bliver hængende længst i politik. Levebrødspolitikerne.

Levebrødspolitikere er noget, fanden har skabt, fordi de som regel mister fornemmelsen for, hvordan samfundets moralbegreber ændrer sig.

Det kan bedst illustreres ved, at da Lars Løkke Rasmussen forlod Frederiksborg Amt for at blive minister i 2001, da Nick Hækkerup forlod posten som borgmester i Hillerød i 2007, og da Orla Hav i 2011 kvittede posten som regionsformand i Nordjylland, fik de alle eftervederlag. Nøjagtig som Carl Holst. Men forskellen er, at der ingen debat var om Løkkes, Hækkerups og Havs dobbeltløn.

Befolkningens accept af særregler for de folkevalgte har ganske enkelt ændret sig. Og godt for det.

Politikerne ligger, som de har redt. De har parkeret de nødvendige ændringer i støvede kommissioner, og nu er skaden sket. Politikerne har mistet det, de lever af: den folkelige opbakning.

82 kommentarer
Vis kommentarer