Der er fandens til forskel

Pensionist-strategi: Der er fandens til forskel på, om man som jeg har siddet på et kontor hele sit arbejdsliv, eller man har knoklet i alt slags vejr på en byggeplads. Der er også fandens til forskel på, om man som jeg har haft næsten uanet indflydelse på, hvad jeg laver på mit arbejde, eller man hele livet har skullet følge nye, mærkværdige regler og forordninger om arbejdets tilrettelæggelse i et stadigt mere stressende tempo.

Diskussionen om pension i Danmark har altid lidt af den misforståelse, at alle er ens.

Pensions-debatten kører simpelt hen i ring. Stokken er ganske vist afløst af en gulerod, men tilbage står stadig, at vi må forstå, at vi kun viser samfundssind, hvis vi slæber os på arbejde, frem til vi bliver 70 eller ældre. Men alle er ikke ens.

Oveni kan man lægge frygten for ikke at komme i 'mål'. En af mine medarbejdere i slut-50'erne sagde engang til mig, at hans ambition bare var 'at komme med hovedfeltet hjem'. Men der er utroligt mange, der bliver sat af feltet og bortrationaliseret, når de befinder sig i slutningen af 50'erne, og så er der uendeligt langt hjem til pensionen.

For hvordan får man et nyt job i slut-50’erne? Erfaring tæller mindre og mindre i rekrutteringen til helt almindelige jobs, fordi den teknologiske udvikling løber så stærkt, at det, man har lært for få år siden, for længst er overhalet af ny teknologi.

Det er helt indlysende, at vi mangler en seniorstrategi i Danmark. Ikke en senior-politik. Den har vi, og den handler bare om at få alle til at blive længere på arbejdsmarkedet, uden at politikerne har gjort sig klare tanker om, hvad vi skal lave, når vi runder de 60 år plus.

Derfor skal vi have en senior-strategi, som på almindelig dansk blot er en plan med klare mål. Det er tvingende nødvendigt, fordi vi bliver ældre og ældre, og der samtidig bliver færre til at forsørge de mange pensionister.

Et af målene kunne være at lave differentieret pensionsalder, alt efter hvad man har arbejdet med gennem livet. En anden idé kunne være at give folk, der passerer 60 år, mulighed for at gå på deltid.

Jeg har aldrig forstået, hvorfor vores arbejdsmarked er skruet sådan sammen, at enten arbejder man på fuld tid, eller også arbejder man ikke mere og går på pension. Fagforeningerne er imod deltid. Vist nok noget med, at de tror, vi arbejdsgivere bare vil have folk til at arbejde fuld tid for den halve løn. Men selvfølgelig skal man ikke det, ligesom man ikke kan få hel løn for halvt arbejde.

Jeg har selv lavet flere senior-aftaler med medarbejdere på Ekstra Bladet, hvor de langsomt trapper deres arbejdstid ned, men til gengæld har sikkerhed i ansættelsen frem til pensionering. Godt for dem, godt for os.

Man kunne så meget. Men det handler først og fremmest om at komme i gang med at tale om tingene, så vi kan udarbejde en plan, der virker, og som kan sikre de næste generationer et trygt farvel til arbejdsmarkedet i stedet for et utvungent og for nogen nedslidt goddag til pensionist-livet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri