Det blå sammenbrud

MED AFTALEN om udligningsreformen, som i går blev præsenteret i Finansministeriet, er der endegyldigt slået hul på den blå blok i Folketinget.

PARADOKSALT nok var det Venstres daværende formand, Lars Løkke Rasmussen, der allerede under valgkampen begyndte nedbrydningen af det borgerlige samarbejde. Det skete, da han opfordrede til et SV-samarbejde efter valget, hvilket mildest talt blev taget fortrydeligt op af de øvrige borgerlige partier.

LARS LØKKE var vel reelt blevet træt af tosserierne fra Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, og det er en linje, som den nye formand, Jakob Ellemann-Jensen, har fortsat.

SOM SIN far, Uffe, lader den nye Ellemann-Jensen også til at have fået nok af Dansk Folkepartis evindelige provokationer på indvandrerområdet, og han kan heller ikke hente noget brugbart hos Nye Borgerlige.

EN SAMLET blå blok virker derfor som ren utopi. Reelt er regeringen uden en borgerlig opposition. Faktisk er det kun den detroniserede Lars Løkke, som med mellemrum hæver lansen til et solo-angreb. Det bider bare ikke.

I STEDET har Venstre nu indgået et historisk forlig med regeringen om udligningsreformen. For første gang i årtier er der på området lavet en aftale hen over midten i dansk politik. Ydermere har Socialdemokratiet og Venstre blandet blod i sagen. Der kan fremover ikke ændres på reformen, uden at de to partier er enige om det.

FØR CORONAEN ryddede dagsordenen i dansk politik, var udligningsreformen det helt store debatemne. Meget tydede længe på, at det ville være umuligt at nå frem til en bred aftale – blandt andet fordi lækkede papirer viste, at Socialdemokratiet forsøgte at sætte Venstre i et dårligt lys.

MEN I ly af coronapandemien er det alligevel lykkedes for de to store borgmesterpartier at lande et forlig, som også har støtte fra Radikale Venstre, SF og Alternativet.

MED AFTALEN om reformen vil i alt 19,3 milliarder kroner årligt blive flyttet på tværs af kommunerne. Milliarderne går primært fra by mod land. 26 kommuner skal aflevere penge, mens de resterende 72 kommuner får tilført penge.

UD OVER omfordelingen mellem kommunerne tilfører staten 6,5 milliarder kroner i 2021. Heraf er en del et midlertidigt tilskud, der gøres permanent. I alt 1,4 milliarder flyttes til Danmarks 30 yderkommuner. Der er skatteydere, der kommer til at betale for en del af udligningen, men den del havde forligspartierne i går ikke lyst til at tale om. Og da slet ikke Venstre.

MEN BORGERE i de rige nordsjællandske kommuner kan godt begynde at sætte penge til side til øget skattebetaling, og de stakkels mennesker bliver endda ramt dobbelt. Au pair-piger tæller ikke længere med i udligningsordningen, der fordeler penge mellem landets kommuner.