Det brune punktum

DEN SORTE aktivist og digter Amanda S.C. Gorman blev for halvanden måned siden verdensberømt på at oplæse et af sine digte til præsident Joe Bidens indsættelse.

NU ER HUN uforvarende skyld i en veritabel shitstorm rejst af andre sorte aktivister. Kort forklaring:

DIGTEREN, der fyldte 23 i går, havde efter det oplyste anbefalet og godkendt den prisbelønnede, transkønnede forfatter Marieke Lucas Rijneveld som oversætter af sine tekster i Holland.

MEN SÅ kan det nok være, at der blev lagt i lokummet på de sociale medier. Ikke mindst af en sort modeskribent og aktivist ved navn Janice Deul, der er tilknyttet Black Lives Matter-bevægelsen. Valget af oversætteren var ’uforståeligt’, rasede hun.

HVORFOR? Fordi oversætteren er hvid og dermed – kunne man udlede – ude af stand til at forstå og videreformidle Amanda Gormans forfatterskab, der, som aktivisten formulerede det, er ’præget af hendes erfaringer og identitet som sort kvinde’.

HVOREFTER oversætteren i sidste uge trak sig undskyldende, og forlaget forskrækket erklærede, at shitstormen havde givet ’ny indsigt’.

SHITSTORMERNES aktivistiske logik må altså være, at så kan hvide forfattere også kun parres med oversættere med samme hudfarve; fattige forfattere kun med udsultede oversættere osv.

OG HVAD skal vi i parentes bemærket stille op med de bøger, som allerede er udgivet? Obama-parrets selvbiografier er f.eks. oversat til dansk af en hvid mand! Det samme gælder Alex Haleys monumentale ’Rødder’. Skal lortet rives ud af reolerne og smides på bålet?

VED AT brændemærke den hollandske oversætter på grund af dennes hudfarve og ignorere kvalifikationer og kompetencer afslører de selvgode og højtråbende aktivister sig som præcis lige så diskriminerende og racistiske som de magtstrukturer, de kæmper imod.

AKTIVISTERNE ER deres egen modsigelse. Med deres absurde og ekskluderende protest risikerer de at sætte et brunt punktum for den brede opbakning, som de realpolitisk er afhængige af.

BONUSINFO: Amanda Gormans danske forlag, Lindhardt og Ringhof/Carlsen, siger til Politiken, at de sigter på ’en yngre, gerne farvet’ oversætter.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær