I dag fortæller Ekstra Bladet om Trine Stegmann Jensen, som er invalideret af stærke smerter og ude af stand til at bruge sin ene arm.
I virkeligheden er den 30-årige mor til to dog invalideret af én eneste ting: dansk sundhedspolitik. Det er ikke politikernes skyld, at hun i 2020 faldt uheldigt og fik skader på både albue og håndled. Men det er politikernes ansvar, at hun ikke kan blive opereret før i 2024. Det er deres ansvar, at den offentlige hospitalssektor er ude af stand til at få bugt med de sommetider groteske ventetider. Og det er politikernes ansvar at have opdelt danskerne i dem, der har en sundhedsforsikring og kan blive behandlet på få uger, og dem, der ikke har og derfor er tvunget til at vente på, at det engang bliver deres tur til at blive behandlet på et offentligt hospital.
Politikerne har næppe de store personlige erfaringer med problemet. De har selv sundhedsforsikringer, og de lever i en verden, hvor alle omkring dem har sundhedsforsikringer. Derfor bliver deres forhold til sundhedssektorens kæmpeproblemer gerne lidt teoretiske: Det er noget, de bliver konfronteret med, når Ekstra Bladet skriver om de allerværste tilfælde som Trine Stegmann Jensen. Og når borgernes utilfredshed bliver så stor, at politikerne bliver nødt til i hvert fald at tale om problemerne.
Det er jo ikke, fordi problemerne er nye. De blev ganske vist forværret af nedlukningen under coronapandemien, men de har jo eksisteret i mange år. Politikerne har forsøgt at rationalisere, 'reformere' og djøffe sig ud af dem, men alligevel er ventelisterne vokset. Måske fordi der ikke har været ret megen lyst til at høre, hvad sundhedspersonalet mener, lige fra sygehjælpere og op til overlæger.
I stedet har privathospitaler og private forsikringer fået lov at udvikle sig til at blive halvt lappeløsning, halvt potemkinkulisse: Når de bedst stillede kan komme til i en fart, er problemet jo ikke så synligt.
Men at den er gal, det har man godt vidst. Og nu er det tid til handling.
'Det er skandaløst og dybt urimeligt. Jeg synes sådan set, at det burde være prioritet nummer ét i dansk sundhedspolitik lige nu at få nedbragt de ventelister med alle de midler, der måtte være til rådighed,' sagde Venstres daværende sundhedsordfører, Martin Geertsen, sidste sommer. Siden da har vi jo fået en ny regering, og i dag er det såmænd Venstres Sophie Løhde, der er indenrigs- og sundhedsminister.
Så bare se at komme i gang, Løhde. Din partifælle havde jo ret: Det er skandaløst, dette her.