Det er sygt

Det psykiatriske hospital i Risskov lider under mangel på både personale og sengepladser. Foto: Anita Graversen
Det psykiatriske hospital i Risskov lider under mangel på både personale og sengepladser. Foto: Anita Graversen

HVIS ET lands sundhedstilstand vurderes ud fra, hvordan man tager vare på psykisk syge mennesker, så ser det sløjt ud i Danmark. I de seneste dage har Ekstra Bladets medarbejdere fortalt om forholdene på psykiatrisk hospital i Risskov. Vi kan roligt konstatere, at der er tale om uværdige forhold for både ansatte og patienter.

DER ER alt for få ansatte til at magte de alt for mange, syge mennesker. Maja Regel er souschef og sygeplejerske på psykoseafsnit P1, og hun udtrykker det således:

– VI ER aldrig der, hvor der er overskud til at gøre noget ekstra. Det er hele tiden med det yderste af neglene – og der er ingen tvivl om, at patienterne kan mærke det. Det reagerer de selvfølgelig på. For eksempel hører jeg ’jeg slår dig ihjel’ hver eneste dag. Det er jeg vant til efterhånden. Der er også masser af fysiske overgreb – heldigvis er de voldsomme af slagsen ikke hver dag.

NATURLIGVIS kan det ikke være rigtigt, at personalet dagligt skal finde sig i dødstrusler. Eller at ens familie bliver truet på livet. Eller at man rent faktisk bliver udsat for fysiske overgreb.

MEN SÅDAN er virkeligheden. Her er nogle fakta fra Risskov, som burde få vores politikere til at droppe den totalt afsporede sandkasse-debat om danskhed for i stedet tage fat på et område, som kommer til at koste flere menneskeliv. Hvis der ikke handles hurtigt:

VOLD, trusler og chikane – psykiske overgreb:

Fra 2015 til 2016 er tallet steget fra 675 til 900 – af disse er 165 karakteriseret som ’hård belastning’.

VOLD, trusler og chikane – fysiske overgreb:

Fra 2015 til 2016 er tallet steget fra 633 til 795 – af disse er 138 karakteriseret som ’hård belastning’.

FOR AT gøre ondt værre er der ikke kun mangel på personale, men også på sengepladser. Derfor opererer man flere steder med begrebet orlovssenge. Er en patient sendt hjem på en prøveweekend, overtager en anden straks sengen. Problemet opstår, når den hjemsendte returnerer før tid.

I SNART EN menneskealder har regionsrådsformanden og socialdemokraten Bent Hansen med skiftende titler haft det politiske ansvar for psykiatrien i Midtjylland. Han er flere gange blevet konfronteret med begrebet orlovssenge, men han kan intet erindre. Han melder pas.

MAN KAN selvfølgelig glæde sig over, at Bent Hansen stopper ved kommunalvalget til november, men det gør ikke i sig selv livet lettere for ansatte eller patienter. Der er brug for handling her og nu og ikke kun i form af ordflom. Der skal bevillinger på bordet, før det bliver dækket af lig.

66 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere