Det går ufatteligt godt

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, lød som en elev, der til eksamen har trukket et emne, han ikke har læst på, da han forleden skulle forklare myndighedernes coronakurs. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, lød som en elev, der til eksamen har trukket et emne, han ikke har læst på, da han forleden skulle forklare myndighedernes coronakurs. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

VI HAR FÅET en ny styrelse til smittebekæmpelse. Den skal ligge under Justitsministeriet. Ikke i Sundhedsministeriet. Og vi skal ikke spørge hvorfor. Eller vi må gerne spørge, men der kommer ikke noget logisk svar.

Hvilket også er en slags strategi. En dansk strategi, om man vil: mangel på logik.

SÅ HÆVDEDE direktøren for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, eksempelvis pludselig, at ’det er meget lidt sandsynligt, at vi ser en egentlig anden bølge’ af coronavirus. Blot seks dage efter at hans eget institut i en rapport havde konkluderet: ’Der er således en betydelig risiko for, at der senere kommer en anden bølge af epidemien.’

HVOREFTER DIREKTØREN for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, stod i TV Avisen og skulle forklare dette. Og lød som en elev, der til eksamen har trukket et emne, han ikke har læst på.

MÅ VI GÆTTE PÅ, at den nye styrelse skal sikre, at landets to primære myndigheder i smittebekæmpelse lærer at synge tostemmigt? Og dertil sikrer, at Kåre Mølbak hindres i at opføre sig som en mand, der har ret til at udnævne sin hest til konsul?

ELLERS GÅR DET faktisk ufatteligt godt. Sjældent har Poul Schlüters vending – omstændighederne taget i betragtning – passet bedre på nationen. 

FØRST BLEV DANMARK lukket ned. I skal teste, I skal teste, sagde WHO, som tilmed i lang tid forinden havde forsøgt at advare Søren Brostrøm og kompagni om corona. Forgæves, naturligvis. 

DANMARK UNDLOD så at teste. Nok mest fordi nogen henne i Lægemiddelstyrelsen rodede rundt inde i lægemiddel-redskabsskuret og kom ud med opadvendte håndflader og undskyldende miner.

IMENS OPRETTEDE hospitalsvæsenet – fri for hæren af hjemsendte djøffere og andre ’effektivitets- og rationaliseringseksperter’ – et imponerende og effektivt coronaberedskab. Hvilket så måtte nedlægges igen, fordi vi danskere har været usædvanligt dygtige til at forhindre smittespredning.

NU SKAL VI SÅ følge en ’ny’ og ’offensiv’ strategi, siger statsministeren. En ’teststrategi’. Hvor det ikke længere skal være danskerne, der sørger for at opspore og isolere sig selv, men myndighederne. Som WHO anbefalede. 

’Vi har kontrol over vores epidemi,’ som direktøren for Sundhedsstyrelsen siger.

MAN KAN BLIVE helt bekymret med hensyn til den nyoprettede ’kontrolstyrelse’ i Justitsministeriet. Tænk sig, hvis der faktisk kommer styr på det? Det er jo gået forrygende, så længe der ikke var det.