Det glemte valg

HVIS DET ikke var for SF’s kuriøse Varm Luft-plakater, ville næppe ret mange tænke over, at vi faktisk også har gang i et valg til Europa-Parlamentet. Det druknede fuldstændigt, da statsminister Lars Løkke Rasmussen for godt en uge siden udskrev valg til Folketinget.http://jppol-ngalb.rootdom.dk:8080/newsgate/images/SmallCode.png

VALGET til Europa-Parlamentet afholdes 26. maj, hvor de danske vælgere skal sende 14 medlemmer til Bruxelles. Statsministeren kunne have valgt at afvikle folketingsvalget samme dag. Det havde sparet mange penge, men af taktiske årsager valgte han, at vi igen skal i stemmeboksen grundlovsdag, der som bekendt er 5. juni.

LARS LØKKE er på hælene, og det har han været længe. Ingen af de forlig, han indgik inden valgudskrivelsen, gav ham nogen form for medvind. Men det kan komme ved valget 26. maj. Også selvom det seneste valg til Europa-Parlamentet for fem år siden endte med, at Venstre fik en lussing af vælgerne og mistede et mandat.

I STEDET blev Dansk Folkeparti den store vinder og det største danske parti i parlamentet. Men siden har skandalerne med Meld og Feld gjort ondt på DF, og Venstre ser ifølge de seneste målinger ud til at få en mindre fremgang. Det vil i givet fald betyde, at Venstre genvinder det tabte mandat, således at partiet igen vil være repræsenteret med tre personer i Bruxelles.

EFTER VALGET til Europa-Parlamentet vil der stadig være ti dage til folketingsvalget. Holder det stik, at Venstre går frem i Europa, vil det være en perfekt affyringsrampe for Lars Løkke, inden han sætter slutspurten ind. Sådan har han muligvis tænkt, da han udskrev valget, og så har han altså ved samme lejlighed set stort på, at det europæiske valg totalt undgår nogen form for opmærksomhed.

MAN KAN sige meget dårligt om EU, men helt ligegyldigt er det altså ikke. Men en stadig mere aggressiv Putin i Rusland, med en styrvolt som præsident Trump i Washington og med et brexit, som ikke engang briterne selv kan overskue konsekvenserne af, er der brug for en stabiliserende faktor i Europa, og her er EU det bedste værktøj.

DER ER områder, vi ikke kan håndtere alene. De multinationale selskabers skattefifleri kan kun tackles, hvis de europæiske lande arbejder sammen. 

Det samme gør sig gældende på energi- og miljøområdet, og når det drejer sig om flygtninge og migranter. Europas ydre grænser et et fælles anliggende. Kigger vi inden for murene, er fødevaresikkerhed og arbejdsmarkedet med den frie bevægelighed andre områder, som forudsætter samarbejde på tværs af landene. EU er ikke uden betydning.

52 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere