Det hellige kolesterol

HVEM kender ikke én, der hver dag troligt sluger sin kolesterol-dæmpende medicin? Forbruget er eksploderet, og hvert år når det nye rekorder.

OVER en tredjedel har oftest bare slet ikke brug for pillerne. Det gælder hjerteraske mennesker, der bare har et højt kolesteroltal.

EKSPERTER advarer gang på gang om overforbruget blandt disse ’patienter’. Over 600.000 får kolesterol-medicinen, og det vil sige, at over 200.000 burde droppe den. Ikke alene smider de penge ud af vinduet – også samfundets. De risikerer også masser af bivirkninger – lige fra depression til grå stær og søvnbesvær.

DE PRAKTISERENDE læger udskriver en stor del af den unødvendige medicin. Hvorfor dog?

FORDI de kan faktisk dårligt gøre andet end at støtte sig til læger og forskere, der har studeret medicinens virkninger.

DESVÆRRE kommer netop anbefalingerne om kolesterol-medicin til hjerteraske mennesker ofte fra forskere, der får støtte og betaling fra den selvsamme medicinalindustri bag pillerne.

I ÅREVIS har ordet ’prioritering’ svirret truende i debatten om de stadig større medicinudgifter i sundhedssystemet. Det vælter frem med ny medicin, hvor forbedringen ofte er marginal og prisen mangedoblet. Sygehusene er ved at segne.

LÆGERNE kaster ansvaret fra sig. Det må politikerne klare. Men politikerne vil hellere brække en arm på tværs end forhindre patienter i at få medicin, bare fordi den er dyr. Også i den seneste valgkamp var prioritering helt oppe at køre som et varmt emne, uden at man kom et skridt videre. Det er så også meget, meget vanskeligt, selv om både Norge og England f.eks. praktiserer det.

MEN PÅ den baggrund er det en gåde, at parterne ikke kaster sig begejstret over kolesterol-medicinens oplagte besparingsmuligheder – til gavn for både statskassen og patienternes helbred.

DET kræver så et opgør med læger, der er under indflydelse af medicinalindustrien. Heller ikke nogen fest for hverken sundhedssystemet eller politikerne
– men dog en kamp, hvor de har gode kort på hånden fra starten.

59 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere