Det lugter af magt

Følg Leder

 For nylig beklagede Folketingets formand Pia Kjærsgaard sig over medierne. Vi skaber politikerlede. Specielt Ekstra Bladet er, ifølge fru formanden, med til at ødelægge demokratiet med vores snagen i konflikter og forkærlighed for at afsløre politikernes private frås med skattekroner.

Det afholder, ifølge Kjærsgaard, mange fra at gå ind i politik. Hvilket sikkert er sandt.

Men se lige på Venstres folketingsgruppe! Så ser man det afgørende svar på, hvorfor meget få mennesker har lyst til at blive politikere.

Knivene flyver lystigt i korridorerne hos Venstre. Her dyrkes intriger, der kun har et eneste mål: At skade sine politiske modstandere. Tilmed modstandere fra ens eget parti.

Det hele begyndte med et debatindlæg fra gruppeformand Søren Gade i Dagbladet Holstebro-Struer. Her gik Gade lodret imod sin egen regeringens politik, fremsat af partifælle, finansminister Kristian Jensen. Gade mener, at planerne om at yde statslån til almennyttige boligbyggeri er ’socialistisk politik’. Og at bedrive socialistisk politik er stort set det værste en Venstre minister kan blive beskyldt for. Og så endda af en af sine egne.

Ballet var åbnet. Dramatiske interne mails blev lækket til Ekstra Bladet. Og en lang række medier kunne dertil ordret gengive, hvad der skete på et lukket forsoningsmøde mellem Venstres folketingsgruppe og stats- og finansministeren. Det endte på ingen måde med forsoning, men optrappede bare konflikten.

Kristian Jensen kom efterfølgende med en lidet indsigtsfuld betragtning om, at medierne nok havde ’hacket mødet’. Goddaw mand, økseskaft. Der var ingen grund til at hacke noget som helst. Det klarede deltagerne i det hemmelige møde helt selv.

Skulle vi så have ladet være med at gengive hvad der foregik på mødet? Er det unødvendig snagen, som Kjærsgaard måske ville sige.

Selvfølgelig ikke. For det her er jo en reel konflikt om magt i det regeringsbærende parti. Det handler i bund og grund om, at Søren Gade slår tilbage og viser Kristian Jensen, at han ikke kan regne med at blive Løkkes afløser uden kamp. Og så handler det om frustration og vrede på bagsmækken blandt de menige folketingsmedlemmer.

Skader sagen demokratiet?

Næ, ikke nødvendigvis. Politik er en kamp om magten, og det er ikke medierne, der udkæmper den. Det er politikerne selv. Derfor må al snak om, at medierne bærer ansvaret for politikerleden forstumme.

Politikerne må stå ved, at man ikke kan være i politik, hvis man ikke vil kæmpe om magten. Og en af metoderne er at forsøge at skade sine modstandere. Det har de så lystigt vist i Venstre i denne uge, og det viser jo sådan set bare, hvor dyb krisen i det regeringsbærende parti Venstre er.

Og det viser også, at hvis man ikke kan lide den intrigante lugt i det politiske bageri, så er det en god ide at holde sig langt væk fra butikken.

For det bliver ikke anderledes.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?