Det var skattens

SÅ ER den gal med Skat. Igen.

SKATTEMINISTER Benny Engelbrecht (S) oplyser til Folketinget, at de danske skattemyndigheder i 2013 fik tilbud om at købe oplysninger om 12 danskere med skjulte formuer i en udlandsk bank.

MEN HVAD gjorde de slipseklædte embedsmænd i Skat? De afviste tilbuddet uden at tjekke med ministeren først. Dermed brød de en klar aftale, som et bredt forlig i Folketinget havde indgået i 2010; at ministeren skal vurdere alle tilbud om lækager.

HVAD DER har fået embedsmændene til at begå den klokkeklare fejl er ikke klarlagt. Men noget tyder på, at der er noget helt galt i Skat.

DEN NYE skandale kommer nemlig i kølvandet på Politikens afsløring af, at Skat tilbage i 2009 undlod at indhente oplysninger om 314 personer i Danmark, som havde parkeret 4,8 mia. kroner i schweizisk skattely. Navnene var ellers skrevet på en liste lækket fra storbanken HSBC, så opgaven var i første omgang overkommelig.

DAVÆRENDE skatteminister Kristian Jensen (V) har afvist kendskab til navnelisten. Står det til troende, var det altså embedsmænd, der også den gang egenrådigt traf en mærkværdig beslutning.

FOR Skats medarbejdere plejer at udvise forbløffende energi og udholdenhed, når det handler om at kradse penge ind.

HR OG FRU Danmark forfølges nidkært ved blot mistanke om et glemt bilag. Og folk opfordres direkte til at stikke naboer og andet godtfolk.

MEN NÅR det gælder folk, som efter al sandsynlighed bevidst svindler med skatten og kun vil lukrere på den danske velfærd, ja, så har embedsmændene været påfaldende passive.

SKATTEEKSPERTEN Michael Bjørn Hansen siger til Politiken, at sagerne er tegn på ’en forfærdelig virksomhedskultur’ i Skat: ’Nogle går og siger, at Skat tøver, fordi det handler om store selskaber og personer med stor magt, der har kontakt på højt plan’.

BÅDE I rød og blå blok presses på for, at skandalerne kulegraves i stedet for, at skatteministeren undersøger sine egne folk. Ja, hvad ellers?

PS: Efter afsløringen af den skandaløse passivitet er Skat nu i gang med at undersøge de navngivne personer med formuer gemt i skattely.

119 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere