Diesel dræber

REGERINGENS energiudspil er et lille skridt i retning af et grønnere Danmark, selvom det ligner et valgoplæg med skattelettelser ad bagvejen.

Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll-Bille havde ved præsentationen da også svært ved at skjule sin begejstring ved udsigten til, at elafgiften nedsættes med 25 øre pr. kilowatt-time.

SELVFØLGELIG er nye havvindmøller godt for klimaet, men når regeringen samtidig har droppet et CO2-reduktionsmål, kan man tale om et skridt frem og to tilbage. Derfor er det vigtigt, at energiminister Lars Chr. Lilleholt finder sin kasket frem som klimaminister og virkelig satser på en grøn omstilling, når han som bebudet fremsætter et klimaudspil senere på året.

DER ER I DEN GRAD behov for mere ren luft, ikke mindst i København. Og her kan et forbud mod dieselbiler hjælpe godt på vej.

I Berlingske slår S-formand Mette Frederiksen og overborgmester Frank Jensen (S) i et fælles oplæg til lyd for, at det skal være slut med salg af nye dieselbiler fra 2030, og at de gamle udfases ved at indføre højere afgifter og en særlig skrotpræmie. Desuden skal dieselbiler – både lastvogne, varevogne og personbiler – på sigt helt ud af København.

BAGGRUNDEN ER dybt alvorlig: Man regner med, at 3000 danskere hvert år dør for tidligt på grund af luftforurening. Og hertil kommer en lang række følgesygdomme.

Alligevel har Venstre allerede trukket hårdt i håndbremsen med den sædvanlige remse om, at grøn omstilling ikke skal indføres via forbud. Man er bange for bilfolkets reaktion.

REGERINGEN vil hellere gør det mere attraktivt at køre i miljøvenlige elbiler.

Her kan Lilleholt regne med fuld opbakning fra de radikale, der har som målsætning, at der senest om 12 år kører en million elbiler rundt i Danmark.

DET KAN MAN kalde noget af en plan, når man tænker på, at der i hele 2017 kun blev solgt 700 elbiler!

Jyllands-Posten omtaler da også det radikale udspil som ’politisk spirituskørsel’ og skriver: ’For at lægge en målsætning på en million elbiler inden for 12 år skal man have drukket rosévin i gode venners lag, så talen er blevet sløret, og evnen til at sanse omverdenen er ved at forsvinde.’

VI VIL OPFORDRE klimaministeren til både at være realistisk og ambitiøs og komme med en plan, som ikke er et dække for skattelettelser. Men det er svært med LA på bagsmækken.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen