Din pinkode filmes

DU VED DET sikkert ikke, men du risikerer at blive overvåget – og udstillet på internettet – hvis du køber en is i en kiosk, opsøger en skønhedsklinik, dyrker fitness i centeret, handler hos fiskemanden eller spiser på burgerbaren.

Ekstra Bladet har fundet ubeskyttede overvågningskameraer en lang række steder, hvor intetanende danskere færdes i det daglige. Nogle eksempler:

VI KUNNE FORTÆLLE ejeren af en isbutik i Silkeborg, at videobilleder fra hans overvågningskamera blev sendt ud på internettet, fordi han havde glemt at sætte en kode på kameraet.

EN UNO-X-TANKSTATION i Middelfart havde overvågning rettet mod betalingsautomaten, hvor kunderne taster deres pinkode. Men da der hverken var kryptering eller password på kameraerne, kan kriminelle let få adgang til videobillederne via nettet.

KUNDERNE I EN skønhedssalon i Rødovre fik farvet øjenbryn eller lagt makeup uden at vide, at behandlingen kunne iagttages på nettet via et overvågningskamera, der ikke var sikret med en kode.

Eksemplerne viser, at det står mere end sløjt til med data-sikkerheden herhjemme.

DE FLESTE ACCEPTERER overvågningskameraer, som er sat op for at holde øje med voldsmænd, røvere og andre kriminelle. Under den selvfølgelige betingelse, at det kun er ejerne og politiet, der har adgang til videobillederne, og at de ikke gemmes, men slettes efter kort tid.

Men det kan under ingen omstændigheder accepteres, at kameraerne sender direkte billeder ud på internettet, hvor alle og enhver har adgang. Det er da også ulovligt.

PROBLEMET ER bare, at de færreste er klar over, at kameraerne skal sikres, før de sættes op. Og at mange leverandører ikke gør opmærksom på det, inden de sælger udstyret.

Måske vil det hjælpe at skærpe sanktionerne. En løftet pegefinger fra Datatilsynet eller en lille bøde er ikke nok.

DET SKAL KOSTE at hænge intetanende mennesker og deres private gøremål ud på nettet.

20 kommentarer
Vis kommentarer