DR er i sorg

Kulturminister Mette Bock har selv stået med hovedet i honningkrukken i DR, så bør
hun overhovedet sidde for bordenden, når der skal forhandles medieforlig og besparelser
i DR? Foto. Jonas Olufson
Kulturminister Mette Bock har selv stået med hovedet i honningkrukken i DR, så bør hun overhovedet sidde for bordenden, når der skal forhandles medieforlig og besparelser i DR? Foto. Jonas Olufson

DER ER MEGET at undre sig over i forbindelse med de kommende forhandlinger om et medieforlig, hvor Danmarks Radio står foran den største besparelse ’i mands minde’.

Kan kulturminister Mette Bock overhovedet sidde for bordenden? LA’s kulturminister har i det forgangne år været bemærkelsesværdigt tavs om forsødende aftrædelser i DR.

Hvilket naturligvis skyldes, at Mette Bock selv har stået på hovedet i honningkrukken. I 2009 sagde hun efter 23 måneder selv jobbet op som programdirektør i DR, og hun modtog ved den lejlighed to millioner kroner.

HVEM VAR SÅ bestyrelsesformand dengang? Michael Christiansen, såmænd. Den samme øverste ansvarlige som i dag.

Er der så ikke en skyld? Eller er det tværtimod sådan, at landets kulturminister kun kan lutres politisk ved at erklære sin gamle velgører åben krig?

Habilitet lagt til side, så synes DR imens at gennemgå sorgens fem stadier.

1: Benægtelse: Det her sker ikke. Selvfølgelig skærer man ikke i DR. For som bestyrelsesformand Christiansen udtalte i denne fase: ’Man rører ved den store, samlede demokratiske mekanisme i Danmark.’

Den er vi nogle, der stadig ler ad.

2: Vrede: Hvad bilder Dansk Folkeparti sig ind, når de vil skære 25 procent? DR er jo selve sammenhængskraften i Danmark. Uforstandige bonderøve!

Det er her, man i DR’s øverste gemakker ikke kan se, at man er blevet DK’s svar på Versailles og ligner folk i pudder og paryk, hvis egentlige ’kultur’ er at give hestetransport til hinanden og dermed netop reducere licensbetaleren til fæstebonde.

3: Forhandling: Kan man dog ikke bare kan få lov at beholde sin elskede licens mod at blive et bedre menneske. Eksempelvis ved at droppe skørlevned som ’X Factor’ og vise en lang serie om danmarkshistorien.

Men en nedskæring af DR i et kommende medieforlig skyldes noget så gammeldags som ideologi. DR er faktisk det eneste sted, landets nuværende borgerlige regering er i stand til at føre borgerlig politik: Mindre stat, mere liberalisme.

4: Depression: En fase med lejlighedsvise udbrud af vrede over magtesløsheden (hvor DR befinder sig lige nu). Der udarbejdes en rapport, der hævder, at man nok bliver nødt til at lukke alt, hvad nogen nogen sinde har haft kær i DR (Bamse & Kylling, Mads & Monopolet osv.).

Hvilket er løgn. I den netop offentliggjorte rapport ’Kortlægning og analyse af DR’s aktiviteter og økonomi i 2016’ står der, at DR pga. besparelser og teknologigevinster siden 2010 har kunnet øge budgetterne til programproduktion og -indkøb med ca. 30 procent.

Dette betyder, at skæres DR med Dansk Folkepartis krav på 25 procent, har DR fortsat fem procent mere til programproduktion end i 2010 (dette er egentlig en forsidehistorie, men nu skriver jeg den her, og så må vi se, om nogle er vågne).

5. Accept: Her er vi tydeligvis ikke nået til endnu. Men det kommer.

Mette Bock sidder for enden af bordet. Danmarks Radio vil som sagt blive udsat for den største besparelse i ’mands minde’. Og intet af det vil måske på noget tidspunkt have haft noget som helst med habilitet at gøre