RITT BJERREGAARD har fået nok af ministre, som fra den ene dag til den anden skifter taburetten ud til fordel for lukrative jobs i den private sektor.
Vel at mærke jobs, som de via deres politiske arbejde har helt specielle forudsætninger for at kunne bestride.
S-VETERANEN, der skød med skarpt i en klumme i Ekstra Bladet i går, tager sit udgangspunkt i Brian Mikkelsens pludselige fratræden som erhvervsminister for at blive direktør i lobbyorganisationen Dansk Erhverv.
Hun henviser også til andre eksempler: Fhv. finansminister Bjarne Corydons ansættelse hos McKinsey, som han havde hyret og arbejdet tæt sammen med i sin ministertid. Og Karen Hækkerup – tidligere landbrugsminister – som fik en topstilling i landbrugets hovedorganisation.
Ritt skriver: ’Fra den ene dag til den anden. Fra ministerjob til lobbyorganisation. Det efterlader et grimt indtryk af noget korrupt. Af noget med, at når jeg hjælper dig som minister, så hjælper du mig til en stilling, når jeg har brug for det’.
VI KAN SUPPLERE med tilfældet Anders Fogh Rasmussen. Som efter jobbet som Natos generalsekretær lavede sit eget private firma, Rasmussen Global, der tilbyder rådgivning til bl.a. regeringer over hele verden
På rekordtid lykkedes det Anders Fogh at skabe en millionforretning. Næppe på grund af sin rådgivning, men nok snarere fordi kunderne ville tære på hans unikke viden om de militære forhold i Nato-landene.
RITT UNDRER SIG over, at der ikke – som i andre lande – er en karensperiode på et år eller to for tidligere ministre i Danmark. Altså forbud mod at lade sig ansætte i virksomheder eller organisationer, som de på grund af deres politiske virke har et intimt kendskab til.
Vi deler denne undren.
INTET FORHINDRER f.eks. skatteminister Karsten Lauritzen i at lade sig ansætte som skattepolitisk chef i bankernes lobbyorganisation Finansrådet den dag i morgen.
Eller forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i at blive højtlønnet konsulent for den amerikanske flyindustri.
Eller energiminister Lars Chr. Lilleholt i at blive direktør hos vindmølle-giganten Vestas.
BRIAN MIKKELSEN forsvarer sig med, at det vel ikke skal betragtes som et handikap, at man har kendskab til de ting, man beskæftiger sig med.
Næh, men det kræver også en etik og en moral, som vi ikke er sikre på, alle politikere er i besiddelse af.
Derfor er en karensperiode nødvendig.