Dronning af protesten

Støtterne valfartede til Visborg for at markere, at Inger Støjberg nu har afsonet 60 dages ubetinget fængsel efter rigsretsdommen i december. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Støtterne valfartede til Visborg for at markere, at Inger Støjberg nu har afsonet 60 dages ubetinget fængsel efter rigsretsdommen i december. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

Inger Støjberg står lige nu med et stort mandat i dansk politik. Det blev manifesteret, da hun forleden holdt løsladelsesfest på Visborggaard Slot ved Hadsund efter at have afsonet sin rigsretsdom på 60 dage med fodlænke.

Folk kom for at fejre hende og hendes martyrium. Spørgsmålet er bare, hvad det skal bruges til.

Hendes politiske figur og kapital hviler på den protest, hun legemliggør mod ’eliten’ eller ’København’ – hun udtaler altid begge med distancerende jysk dialekt – og efter fængslingen tillige mod det Christiansborg, der dømte og bortviste hende. Det er en stærk position, hvis den operationaliseres optimalt.

Støjbergs problem er, at uanset om hun skaber eget parti eller tager tilbedere og bejlere til nåde – Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige – bliver hun en del af en kritisk protest-masse i dansk politik, der lige siden Glistrups Fremskridtspartiet har svinget mellem femten og tyve procent.

Den har altid primært været baseret på en protest mod udlændingepolitikken. Og den fornemmelse for folkelig protest mod parnas og påfuglepolitik, som eksempelvis Pia Kjærsgaard tidligere havde på dette område, er forsvundet i en omfavnelse fra ikke mindst Socialdemokratiet.

Ejerskabet blev skyllet bort i en bølge af symbolpolitik, kagefejringer og fifleri med EU-penge. Den sikkerhed, hvormed Dansk Folkeparti førte sig frem som en folkelig korrektion til den gamle magtpolitiks virkelighedsfornægtelse, er over år forvandlet til det modsatte. Senest så vi et leflende og selvydmygende forsøg på at få Inger Støjberg til at investere hele sin populær-kapital i DF.

For selve protesten er afgørende. Nye Borgerlige har foreløbig bemægtiget sig protestfaklen med en endnu strammere udlændingedagsorden. Partiet er dog allerede på vej bort fra den. Ligesom man må spørge, hvorfor Støjberg – hvis erfaring er større end summen af Nye Borgerliges – skulle ødsle sig selv bort uden at blive leder?

Så bedste bud er, at Inger Støjberg inden længe kundgør et nyt parti. Måske med visse andre, der er endt med sure opstød i dansk politiks omvendte kostpyramide, hvor kager længe udgjorde hovedindtaget – Kristian Thulesen Dahl og flere andre DF’ere, kan nævnes.

I torsdags ville Støjberg hverken be- eller afkræfte, men sagde: ’Jeg er slet ikke træt af politik eller har mistet lysten.’ Hvilket alle havde regnet ud ved at se hende stå midt i sit første vælgermøde og være mere end fri.

Inger Støjberg har som dansk politiks nyeste protest-dronning faktisk frit valg i al indsigelse i dansk politik.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
501 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind