Drop Big Brother

SIDEN 2007 har danske dataudbydere logget oplysninger om, hvem alle danskere ringer og sms’er til, og hvor de befinder sig henne.

Vi bliver overvåget, hvor vi går og står.

’Big Brother is watching you.’

DEN PRAKSIS blev underkendt af EU-Domstolen kort før jul. Dommen har ikke vakt opsigt i Danmark, og den har heller ikke fået konsekvenser. 

I Sverige medførte dommen, at teleselskaberne øjeblikkeligt stoppede logningen, og det samme må nødvendigvis ske i Danmark. Men regeringen demonstrerer et forbløffende sløvsind.

PROFESSOR Søren Sandfeld Jakobsen fra Aalborg Universitets juridiske institut siger til bladet Ingeniøren:

’Den totalt bevidstløse, bagudrettede, maskinmæssige masselogning af alle menneskers kommunikation, som hidtil har fundet sted i Danmark, må vi skrotte. Det er hævet over enhver tvivl, at de danske regler skal ændres drastisk.

Den logning, der finder sted hver eneste dag, er i strid med EU-retten. Den retstilstand bør regeringen ikke opretholde.’

OG ADVOKAT Michael Hopp, partner i advokatfirmaet Plesner og specialist i persondataret, udtaler til Ingeniøren:

’Det er en enormt vidtgående dom. Danmark burde suspendere sine regler nu og her. EU-Domstolen er meget opmærksom på, at den ikke vil have et George Orwellsk 1984-overvågningssamfund med en generel opsamling af overflødige data.’

TELESELSKABERNES brancheforening rettede, straks efter at dommen var faldet, henvendelse til Justitsministeriet for at få en hurtig afklaring.

 Men i ministeriet er man stadig ved at ’nærstudere dommen’.

BAROKT NOK har den nye regering som erklæret mål i stedet at skrue op for overvågningen.

I regeringsgrundlaget står:

’Regeringen vil i begyndelsen af 2017 fremlægge nye regler for logning, der målrettet skal styrke politites muligheder for at opklare kriminalitet.’

VENSTRE har hele tiden stræbt efter det totale overvågningssamfund, mens både Liberal Alliance og de konservative var modstandere af overvågningen – lige indtil de kom i regering ...

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kan nu handle efter sin tidligere erklærede holdning bare ved at følge loven. Så gør det dog. 

81 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere