Drop røgskatten

Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

DET HAR længe været kendt, at den socialdemokratiske regering vil hæve prisen på cigaretter med ti kroner, så en pakke cigaretter med 20 styk fremover vil koste 50 kroner. Det nye i forslaget er, at stigningen skal ske over to år.

MEN DET bliver forslaget såmænd ikke bedre af. Snarere tværtimod.

HVIS MAN ellers skal tro regeringen, er formålet med prisstigningen at få færre unge til at begynde at pulse løs – og flere til at holde op. Problemet er imidlertid, at en prisstigning på ti kroner – svarende til 25 pct. – ifølge en masse kloge hoveder næppe vil have den ønskede virkning.

BLANDT ANDRE sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet tvivler på det, der på nudansk hedder sundhedseffekten.

PROFESSOREN peger på, at prisstigningen skal have en chokeffekt for at virke. Og en tier har langtfra den effekt. Og slet ikke hvis den tilmed smøres ud med fem kroner i 2020 og 2021.

FORSKERE I røg og damp opererer med helt andre beløbsstørrelser. Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse, mener, at prisen skal op på 80 kr. – altså en stigning 100 pct. – for effektivt at få rygerne til at skodde smøgerne.

SUNDHEDSMINISTER Magnus Heunicke er selvfølgelig bekendt med forskernes argumenter. Det afholder ham imidlertid ikke fra at sige, at den foreslåede ti kroners-stigning er ’markant’. Han tilføjer, at han er bekymret for den ’sociale slagside’, som en højere pris vil have.

VI VED IKKE, hvad ministeren har røget, for dét argument er helt hen i vejret. For som professor Charlotta Pisinger siger til Ritzau:

’At øge prisen på tobak er det eneste middel, vi har til at mindske social ulighed i sundhed.’

I OG MED at den foreslåede nye røgskat ifølge eksperterne kun vil få et fåtal til at kvitte røgen, står det lysende klart, at skatten vil skæppe rigtig godt i statskassen. Det fremgår også af beregninger, som Skattestyrelsen lavede i foråret.

SÅ FORSLAGET vil få en voldsom social slagside – men det skyldes udelukkende, at prisstigningen er for lille.

HYKLERIET ER med andre ord til at få øje på. Så drop den røgskat.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+