Annonce:
Annonce:

Du er ikke alene

Måske formørker dystopierne lige nu hele din horisont; fra den nære bekymring over den næste uoverstigelige el- og gasregning – til klimakrisen og præsident Putin og hans atomtrussel. Foto: Getty Images
Måske formørker dystopierne lige nu hele din horisont; fra den nære bekymring over den næste uoverstigelige el- og gasregning – til klimakrisen og præsident Putin og hans atomtrussel. Foto: Getty Images
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

DU KAN MÆRKE det som gnavende orm i kødet. Det er sikkert en relativt ny følelse. Hvad skal der blive af Danmark og verden? Hvilken vaklende fremtid arver vores børn?

Det er frygten, som langsomt har mavet sig ind under huden på dig.

MÅSKE FORMØRKER dystopierne lige nu hele din horisont; fra den nære bekymring over den næste uoverstigelige el- og gasregning – til klimakrisen, som nok er abstrakt, men lige så sikkert som amen i kirken vil føre til ressourcekrige, nød og folkevandringer. For ikke at nævne Putin og hans atomtrussel, som du nok ikke længere er så skråsikker på er bluf.

DIN FRYGT er naturlig. Men parkér den lige et øjeblik og tillad mig et postulat. Det er de seneste 40 år, hvor velfærdsstaten har sovset dig ind i falsk tryghed, som er en anormalitet.

Annonce:

DEN PERIODE vil blive set som en historisk parentes, hvor menneskelivet var uden nævneværdig kamp og daglige trusler. Hvor du som dansker sad øverst i behovspyramiden. Hvor alle havde ret til et fedt køkken.

MEN DET er farligt at leve, du kan dø af det. Faktisk er dødens mysterium det eneste pejlemærke, du kan vide dig sikker på – udover lommeuld.

Velfærdsstaten har længe været en illusorisk, oppustet ballon, der ikke sprang med et brag, men som luften langsomt fes ud af. Selvom din gamle mor har betalt skat hele livet, bliver hun måske nu sjoflet på et nedslidt plejehjem. Og selv om du blev lovet et sundhedssystem i verdensklasse, så har du set de overbelastede fødegange eller mødt de stressede, underbetalte sygeplejersker.

Og du ved, at det kun bliver værre i den kommende generation.

MEN I STEDET FOR at frygte, må du tage bestik af situationen og huske, at usikkerhed er et grundvilkår i tilværelsen. Du kan ikke stole på politikere, der i øjeblikket kappes om at lefle for dig eller bestikke dig med småpenge i børnecheck og el-kviklån.

Annonce:

DU KAN IKKE regne med velfærdsstaten. Og deri ligger også en form for frisættelse. Ikke fordi du er din egen lykkesmed, som liberalister prædiker. Du er ansvarlig for eget liv, ja. Men når vi alle står med ovenstående fornemmelse, er ingen alene. Du er snarere din nabos lykkesmed. Vi hænger på hinanden i tusind sammenhænge. Og vi er mere end længe overladt til privat at praktisere så meget godhed, vi kan.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
359 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: