Du er til grin, når du står ved plast-containeren

 

Foto: Alexander Klug
Foto: Alexander Klug
Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

Mon ikke de fleste har det ligesom mig, at vi gerne vil gøre noget for, at klimaet ikke går helt amok. Derfor sorterer jeg som en anden spejderdreng troligt plastik, aviser, flasker og pap fra mit køkkenaffald og bærer det ned i gården til rækken af containere. 

Det dulmer lidt følelsen af magtesløshed på de efterhånden mange dage, hvor man vågner til nye historier med dommedags-profetier for jordklodens overlevelse. I denne uge en skræk-advarsel fra 11.000 forskere i samlet flok. Breaking news overalt.

 føles det ekstra godt på vej til arbejde at gribe kurven ude i entreen med frasorterede flasker, aviser, pizzabakker, metaldåser og plastik og trisse ned ad trappen til containerne i gården. 

Specielt plastik fylder utroligt meget. Jeg har f.eks. aldrig forstået, hvorfor Irmas økologiske agurker og andet grønt skal pakkes ind i plastik. 

Men det er det mindste af problemerne med plastik. Både du og jeg er ganske enkelt til grin.

Som vi dokumenterer i dag, er det kun små 20 procent af plastikaffaldet, der bliver genbrugt. Alt det såkaldte ’mixed plastik’ kan ikke bruges igen. Det er f. eks., hvis du køber kød i en plastikbakke med folie, og sådan er kød mig bekendt stort set altid pakket ind i supermarkederne. Folie og plast må nemlig ikke komme sammen.

Pizzabakker er en anden kæmpe synder. Det er ikke kun pap, men også plastik. Og sådan kan man blive ved. 

En stor del af de sidste 80 procent plastik brændes af. Ikke her i Danmark, men i Tyskland. Så vi får ikke engang selv energi ud af det.

Ifølge forsker ved DTU Miljø Thomas Fruergaard Astrup kan det virke skørt, at vi indsamler store mængder plastik hos borgerne med henblik på genanvendelse kun for at se størstedelen af det gå op i røg i Tyskland. 

Det er vist dagens underdrivelse.

Miljøminister Lea Wermelin erkender da også, at håndteringen af plastaffald er en stor opgave. Men hvad med at begynde med det enkle, at fortælle os sandheden i stedet for at forsøge at bilde os ind, at vi gør noget ?

Kloden sveder, isbjergene smelter, og vi står ved plastcontaineren og er til grin.http://jppol-ngalb.rootdom.dk:8080/newsgate/images/SmallCode.png

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+