Dummere end retsstaten tillader

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

DER ER NOGET riv-rav-ruskende galt i Rigspolitiet. Den såkaldte telesag trækker op over etaten som en storm om en plimsoller. 

Sagen går ud på, at teleoplysninger i omkring 10.000 straffesager fra perioden 2012-2019 kan være fejlbehæftede og mangelfulde. I tusindvis af retssager er oplysninger anvendt til eksempelvis at placere mistænkte på gerningssteder og dermed føre dem til doms. 

Uskyldige kan således være kendt skyldige.

BÅDE RIGSADVOKATEN, Rigspolitiet og Justitsministeriet var tavse om problemet, indtil Advokatrådet trådte frem i juni. Fejlen blev, ifølge Rigspolitiet, rettet 8. marts. Men hverken domstole, anklagemyndighed, forsvarsadvokater eller Justitsministeriet blev kontaktet. Senest har Berlingske godtgjort, at der tilsyneladende gik over en måned, inden Rigspolitiet kontaktede andre myndigheder.

DET TYDER dermed på, at Rigspolitiet har forsøgt at skjule fejlen. Formanden for Folketingets Retsudvalg, Venstres Preben Bang Henriksen, undrer sig i Berlingske over, at oplysningen om politiets IT-fejl ikke blev kommunikeret bredere ud.

’Det er jo en skandale af dimensioner,’ siger udvalgsformanden.

JUSTITSMINISTER Nick Hækkerup (S) har været nærværende nok til som sin første embedshandling at kræve en redegørelse fra rigspolitichefen og Rigsadvokaten i sagen. Dertil skal en uafhængig kontrolgruppe med en landsdommer som formand samt bistand fra it-eksperter gennemgå de over 10.000 sager for mangelfulde oplysninger. Lad os kvittere for dette. 

MEN DET MANGLEDE bare. Det siges, at man skal kende en retsstat på, at den hellere lader ti skyldige gå fri frem for at sætte en uskyldig i fængsel. Der er nu begrundet frygt for, at det sidste har fundet sted i Danmark i flere tilfælde. Der bør således være udbredt politisk bekymring om at sikre, at der ikke sker det samme i telesagen som i andre store it-skandale-sager i det offentlige: At ingen på øverste niveau for alvor gøres ansvarlige.

VI AFVENTER spændt udredningen og konsekvensen. Det er en af samfundets bærende byggesten, der her er bragt i skred. Dertil sejles den måske vigtigste danske samfundskapital – tilliden til autoriteterne – som sagt direkte ud på åben sø i en storm.

Og vi kan tydeligvis ikke sætte vores lid til Rigspolitiet ved roret.

182 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere