Efter VM

Han rammer den lige i røven, men spørgsmålet er, hvad
han sigter efter, når VM er slut? Foto: AP
Han rammer den lige i røven, men spørgsmålet er, hvad han sigter efter, når VM er slut? Foto: AP
Følg Leder

MEGET KAN man sige om den russiske præsident Vladimir Putin, men han er en mester i at få det bedste ud af de store sportsbegivenheder, landet er vært for.

SKRUER VI tiden fire år tilbage til Vinter-OL i Sochi, var det en enorm pr-sejr for præsidenten og samtidig en medaljemæssig succes for Rusland, der svævede på en rus af sportslig lykke.

RUSLAND var den mest vindende nation. Men bagefter opdagede vi, at russerne havde snydt. Et statsstøttet dopingprogram, hvor der blev svindlet med positive dopingprøver, var årsagen til den russiske succes.

PUTIN VAR ligeglad. For ham er sport en del af staten, og den russiske stat bruger alle metoder for at vinde. Efter vinterlegene red Putin på en bølge, og den udnyttede han til at besætte Krimhalvøen og indlede en krig mod Ukraine. Han tog fuldstændig Vesten på sengen.

DER ER VM i Rusland, og nu hvor vi kan se frem til weekendens kvartfinaler, kan vi konstatere, at turneringen har været endnu en kæmpe triumf for de russiske værter. Arrangementet har fungeret fuldstændig uden mislyde.

DE MANGE udenlandske fans og journalister har oplevet en hjælpsom og venlig russisk befolkning. Infrastrukturen har været i orden. De mange stadioner er smukke, og stemningen har været god hele vejen igennem. De berygtede russiske hooligans har holdt sig væk.

FOR AT DET ikke skal være løgn, har også det russiske landshold overgået sig selv. På trods af en placering langt nede på FIFA’s verdensrangliste har hjemmeholdet spillet sig frem til en kvartfinale mod Kroatien. Det er mere, end selv Putin havde turdet håbe på. Derfor havde han sendt sin premierminister Medvedev til Ruslands seneste kamp mod Spanien. Putin ville ikke overvære et nederlag.

SÅDAN gik det som bekendt ikke. Russerne har overrasket alle, og hjemmebanen har givet holdet gode ben. Ingen andre har løbet så meget, som russerne har. Som i Sochi er de blevet tjekket for doping. Der er intet at komme efter.

SPØRGSMÅLET er, hvad Putin vil bruge denne sommers succes til. Under slutrunden er der få, der har bemærket, at jagten på oppositionen fortsætter. Kritikere bliver stadig fængslet, tævet og i flere tilfælde mishandlet. Menneskerettighedsorganisationer har fortsat trange kår, og i byer, som ikke har huset VM, har der sommeren igennem været demonstrationer mod Putins styre.

VI FÅR uden tvivl et svar på Putins planer, når han dagen efter VM-finalen, som afvikles 15. juli i Moskva, tager til Finland for at mødes med sin amerikanske kollega, Donald Trump. Som sædvanlig har Trump været i diskussion med sig selv på Twitter. Først ville han anerkende annekteringen af Krim. Senere ville han alligevel ikke.

MEN RÆKKER Trump sin kollega Putin en lillefinger, skal han vide, at der bliver taget en hel arm. Der er nogle baltiske lande, som ser frem til tiden efter VM med en vis frygt.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.