EKSTRA BLADET MENER: Valgets joker

Ved Papirøen, hvor Alternativet holder valgfest, fortalte Uffe Elbæk torsdag, at han ville foretrække at kunne danse hele natten i stedet for at tage til partilederrunden, der finder sted 23:30

IFØLGE de første prognoser stormer Alternativet ind i Folketinget. Den markante tilslutning til Alternativet cementerer, at mange vælgere er dødtrætte af de store traditionelle partier, og hvad deres politikere i bund og grund er: Jakkesæt- og spadserdragt-klædte administratorer af den velkendte velfærds-model.

SKÅRET IND til benet er der små forskelle på Lars Løkke Rasmussens (V) og Helle Thorning-Schmidts (S) politik. Skræller man valg-fraserne fra, er det reelt nuancer, der skiller lederne af de to blokke. I praksis har de også lavet mange reformer sammen, og rød blok har i de sidste knap fire år ført en økonomisk politik, der har fået blå blok til at gnide sig i øjnene. Forskellen er svær at få øje på. Pest eller kolera.

DERFOR har tusindvis af vælgere stemt alternativt i valgboksene. De savner politikere med visioner. Savner politikere, der gider at vende tingene på hovedet og for alvor diskutere værdier – i stedet for bare at rable løs som Duracell-kaniner om vækst, vækst og vækst.

REALPOLITISK er det – desværre – komplet urealistisk med 30 timers arbejdsuge i overskuelig fremtid. Eller at dansk landbrug nærmest over night kan blive 100 pct. økologisk. Eller at familien Danmark vil indføre kødfri dag, for nu at nævne tre af Alternativets mærkesager. Men det er heller ikke pointen. Det afgørende er, at ideerne bliver formuleret og lagt frem.

DET VIL være velgørende, om Uffe Elbæk og hans sprælske alternativer formår at puffe til den politiske vanetænkning på Christiansborg, så Alternativet bliver en politisk joker og ikke en politisk joke. Mindre end vindbaserede cykel-tunneler og bisoner i naturen kan gøre det. Men det bliver under alle omstændigheder en sej kamp.

28 kommentarer
Vis kommentarer