En dammer

I DEN socialdemokratiske folketingsgruppe bruger man vendingen ’vi trænger til en dammer’, når der skal lægges en dæmper på en ophidset debat.

Udtrykket ’dammer’ er møntet på partiveteranen Henrik Dam Kristensen – Folketingets nye formand, som har ry for at være en venlig og besindig mand, der er god til at glatte ud.

DERFOR BEKYMRER det ham, at en stor undersøgelse viser, at kun 29 procent af vælgerne har tillid til politikerne.

– Det skal tages alvorligt, siger formanden til Berlingske og giver de sociale medier hovedskylden for, at det står så sløjt til:

’Brugerne har ikke lært den dannelse, som ellers udvises. Man kan godt blive en anelse forstemt, når man ser nogle af de tråde, som begynder rimeligt fornuftigt og nysgerrigt og ender i fuldstændig bananas.’

HENRIK DAM HAR svært ved at se, at politikerne selv er hovedårsag til den manglende tillid i befolkningen. 

– Charlataner overlever ikke i Folketinget, forsikrer han.

Tak for kaffe. Mange vil nok kalde Lars Løkke for en charlatan, og han har da overlevet ganske længe på trods af sine mange møgsager: 

Flyrejser på første klasse, tøjindkøb på partiets regning, sammenspisthed med kvotekonger, bilagsrod. Vi kan blive ved. 

Men han figurerer ikke på Henrik Dams liste over, hvad der får vælgerne til at miste tilliden til deres folkevalgte.

DET GØR DE MANGE skatteskandaler heller ikke. Ni ministre har på 15 år formået at køre Skatte-styrelsen totalt i sænk uden på nogen måde at blive stillet til ansvar. 

De gamle partier holder hånden over hinanden. Sociale medier kan ikke lastes for, at en politiker som Anders Samuelsen kategorisk lover at afskaffe topskatten for derefter at sælge sit løfte for en fin og stor ministerbil.

DET ER HELLER IKKE de sociale mediers skyld, at Mette Frederiksen i valgkampen lovede de nedslidte på arbejdsmarkedet guld og grønne skove for efterfølgende, da hun blev statsminister, at stoppe planerne ned i en syltekrukke.

Vi kunne fortsætte i lang tid med at opremse de mange uhyrligheder, som politikerne er ansvarlige for. 

Men husk: De skaber ikke mistillid – det er de sociale mediers skyld. Altså ifølge Folketingets nye formand.

VI HÅBER, at Henrik Dam får succes i sit nye job.

 Men det kræver, at han forholder sig til virkeligheden og erindrer, at svinestreger ikke forsvinder, selvom de fejes ind under gulvtæppet.