En død sild

DAGPENGEKOMMISSIONEN er en af de få kommissioner, som den smalle Venstre-regering ikke har fået nedlagt. Det havde ellers været den mest oplagte at skrotte.

For kommissionen er en død sild på grund af det håbløse mandat, politikerne har udstyret den med: At komme med forslag til et bedre og mere retfærdigt dagpengesystem, uden at det koster en krone ekstra.

DET NUVÆRENDE system har været en straffe- ekspedition mod de ledige siden 2010, da den daværende VK-regering med Lars Løkke i spidsen – og med støtte fra DF og R – halverede dagpengeperioden og fordoblede kravet til genoptjening.

Det betød besparelser på mange milliarder i form af nedsatte ydelser til de arbejdsløse.

POLITIKEN HAR fået fat i den (næsten) færdige rapport fra Dagpengekommissionen, og den konkluderer, at landets dagpengemodtagere vil få færre penge om måneden, uanset hvordan man skruer et nyt system sammen.

Den kendsgerning er Enhedslisten og SF for længst nået frem til, og Dansk Folkeparti har brødebetynget

måttet erkende, at man gik for vidt i 2010. Mens både Venstre og Socialdemokraterne lurepasser med henvisning til, at de vil afvente kommissionens endelige rapport.

KOMMISSIONEN blev nedsat af Helle Thorning som statsminister (og Bjarne Corydon som finansminister) efter voldsom kritik fra baglandet af reformen, som blev kaldt en ren massakre. Men det var de radikale, der fik gennemtrumfet, at kommissionens forslag ikke måtte koste flere penge.

DET STORE SPØRGSMÅL er nu, om den nye S-leder, Mette Frederiksen, vil ændre position i den kommende tid og slække på kravet om, at dagpengesystemet ikke må blive dyrere. Flere i partiets folketingsgruppe og i fagbevægelsen er allerede gået i offensiven.

DET VIL VÆRE en befrielse, når den overflødige kommission endelig barsler. For så tvinges politikerne til at bekende kulør i stedet for kujonagtigt at gemme sig under parolen ’ingen kommentarer’, så længe kommissionen arbejder.

107 kommentarer
Vis kommentarer