En grusom død

DET SKRIGER til himlen, at de ansatte mangler kendskab til sygdommen, konstaterede Alzheimer-foreningens formand i går i Ekstra Bladet.

HER OPRULLEDE vi det hjerteskærende forløb for en 78-årig kvinde, der kom på et særligt plejehjem for demente i oktober sidste år. Det særlige består åbenbart i, at man ikke ved, hvordan en dement, ældre patient skal plejes, i hvert fald ikke i Jette Schønbergs tilfælde.

HUN døde derfor af sult og tørst efter seks måneders ophold. Tilmed til sidst efter flere uger i forfærdelige smerter.

ET FARVEL til livet, der står som et mareridt for alle mennesker: Hjælpeløs, sulten, tørstig og i nonstop smerter. De, der skulle hjælpe, fatter intet. Man får f.eks. stillet mad og drikke frem i 15 dage – men når man ikke selv kan føre en ske til munden, så vil man nok ikke have noget, tænker personalet. Og ud ryger bakken igen, urørt. Uge efter uge, indtil man bliver indlagt på sygehuset: Udsultet, dehydreret og ikke til at redde.

DATTEREN, Pia Friis, har klaget, og Aalborg kommune har lagt sig fladt ned og beklaget alt, hvad der er noget af et særsyn i den type sager. Men dokumentationen er også helt uimodsigelig.

MODEREN faldt tilmed på plejehjemmet og brækkede lårhalsen. Efter denne ulykke blev livet for alvor et sandt helvede for den ældre kvinde. Hun havde inden uheldet fået stærk, smertestillende medicin mod ryg-og gigtsmerter. Den tog de nu fra hende. Personalet påstod oven i købet overfor datteren, at Jette Schønberg var fuldt smertedækket. Journalen viste efter kvindens død, at hun netop ikke fik sin medicin.

...EN LØGN, der har gjort det endnu værre for Pia Friis at miste sin mor, siger hun. En så langsom og smertefuld død er fortvivlende at tænke på.

ALTZHEIMER-foreningen skønner, at Jette Schønbergs endeligt langt fra er enestående: Plejehjemmenes personale ved ikke ret meget – at man f.eks. kan tro i ugevis, at når Jette Schønberg ikke spiser, er det hendes eget valg, er helt ude i hampen.

PERSONALE-mangel er en anden udbredt årsag, mener foreningen. Men der må være meget travlt, når en ligevægtig og fornuftig pårørende som Pia Friis bare taler for døve ører? Også denne negligering af personer, der står tæt på plejehjemsbeboerne, er velkendt.

UDBREDT er også forsikringerne bagefter fra de ansvarlige. Aalborg kommune, bedyrer at det var alt for galt, og nu er det rettet op. 

ÆLDREMINISTER Magnus Heunicke synes, moderens dødsforløb er ’helt uacceptabelt’, men har derudover ikke bud på, hvordan man retter op på forholdene. Han holder ferie.

...INDTIL den næste rædselsskæbne modbeviser påstandene, og bekræfter, at Alzheimerforeningen har ret: Det sker gang på gang.

 

109 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere