EN HÅRD NITTE

SOM ØKONOMINISTER og vicestatsminister var Margrethe Vestager (R) kendt og berygtet for sin viljestyrke og stædighed.

Hendes greb om den nye regering var fra starten så stærk, at både Helle Thorning (S) og Villy Søvndal (SF) måtte finde sig i at føre borgerlig økonomisk politik.

SAMME STYRKE forsøger hun nu at demonstrere i Bruxelles som EU’s konkurrencekommissær.

Hendes anklager mod it-kæmpen Google for at udnytte sin størrelse på markedet ulovligt har i hvert fald skabt global opmærksomhed, og den forstærkes af beskyldningerne mod russiske Gasprom for magtmisbrug.

HUN ER EN HÅRD NITTE’, skriver New York Times. Og Politico Europe bemærker, at Vestager har ’forvandlet sig fra en ukendt dansk politiker til en frygtindgydende figur i virksomheds-suiter fra Silicon Valley til Moskva og mange andre steder ind imellem’.

Andre henviser til den bibelske fortælling om lilleputten David mod kæmpen Goliat.

MARGRETHE VESTAGER fortjener et skulderklap for – i modsætning til mange af sine EU-kolleger – at tage jobbet alvorligt og ikke bare være kommissær af navn, men også af gavn.

Men vi tror nu ikke, at Google og Putin ryster i bukserne af den grund. Vestagers departement har ikke de ekspert-muskler, de hærskarer af advokater, der skal til for at matche de to giganter. Og skulle sagerne nå frem til egentlig retsbehandling, vil de blive trukket i langdrag i årtier.

DEN EGENTLIGE lakmusprøve på konkurrencekommissærens politiske handlekraft findes et andet sted i EU-systemet – nemlig på skatteområdet.

Ved sin tiltræden bebudede hun et opgør med den skattetænkning, som florerer i EU, og som gør det muligt for virksomheder og rige privatpersoner via skattely-lande at smugle masser af milliarder uden om beskatningen.

I DEN FORBINDELSE lovede hun også at undersøge den nytiltrådte kommissionsformand Jean-Claude Junckers rolle som formidler af skattely-selskaber, mens han var regeringschef i Luxembourg.

Siden har der været stille om den sag. Hvilket forhåbentligt ikke er udtryk for, at modet svigter hos den hårde nitte. 

 

41 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere