En led politik

Hvad fanden har I gang i?

Ja, undskyld mit frisprog. Regeringen sidder med Venstre og forhandler en omfordeling af milliarder fra rige til fattigere kommuner, den såkaldte udligningsreform. 

Resultatet vil få betydning for alle danskere. Det handler om, hvorvidt vores børn kan blive passet ordentligt, om de får mulighed for at lære noget i skolen, om ældre får omsorg og om fortove og veje bliver vedligeholdt, så vi ikke falder og brækker benene eller kører galt.

Og så viser det sig, at regeringen vil bruge denne alvorlige anledning til at smadre Venstre med en gusten skyggeplan. En plan, som er gennemtænkt ned i mindste komma og involverer ministre, spinfolk og lokale politikere i hobetal.

Mette Frederiksen har helt ret i, at det var en ’fejl’. Men ikke den type bagatel-fejl, hun forsøger at gøre det til, som ’når man glemmer en rød sok i en hvid vask’, som vi skrev i lederen torsdag. Der er tale om en systemfejl inde i hovederne på socialdemokraterne.

Mette Frederiksen er ikke til tillid, men kontrol. Styring ned i mindste detalje. Vicestatsminister Martin Rossen er sat til at styre ministrene og loyale partisoldater er sat til at styre kommunikationen fra ministerierne. Tankegangen minder om kommunisterne før murens fald, men her i Danmark 2020 tilsat et forsøg på almindelig mistænkeliggørelse og systematisk tilsvining af politiske modstandere.

Der er grund til at være bekymret. Og tro nu endelig ikke, at Venstre er meget bedre. Vi har her på Ekstra Bladet gentagne gange afsløret Venstres kommunikationsplaner omkring folketingsvalg, som i bund og grund også handlede om at udstille modpartens mangler frem for egne mål. 

Samtidig med, at tilliden styrtdykker, er udgifterne til driften af dette intrigante politiske system næsten fordoblet. Fra 590 millioner kroner i slut-90’erne til mere end 1,1 milliarder kroner nu.

Og hvad er det, vi borgere hermed betaler til? En led politik – og dermed en endnu større politikerlede.