En over næsen

I VENSTRE har man svært ved at regne. Man man er god til at regne den ud.

Venstre i Region Midtjylland har netop fået danmarkshistoriens første bøde for at tilbageholde oplysninger om pengedonationer til en række topfolk i partiet.

POLITIKEN beretter om 16 tilfælde, hvor beløb på over 20.000 kroner ikke er blevet indberettet, som reglerne i partistøtteloven ellers foreskriver. Det er penge fra erhvervsklubber til toppolitikere, eksempelvis finansminister Kristian Jensen, integrationsminister Inger Støjberg, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, miljøminister Jakob Ellemann-Jensen og transportordfører Kristian Pihl Lorentzen, også kaldet ’motorvejens største stemme’.

Apropos sidstnævnte meddelte regeringen onsdag, at den vil spendere godt 112 milliarder kroner på at forny det danske vejnet. ’En solid plan,’ som der stod at læse på asfaltindustrien.dk.

VI TÆNKER VORES her på avisen. Kristian Pihl Lorentzen har tidligere modtaget 200.000 kroner tilbage i 2011 i ulovlig valgstøtte. En sag, politiet fire år senere erklærede forældet og derfor droppede.

Enhver kan i det hele taget tænke sit. Ligesom man kan fremhæve, at EU’s antikorruptions-enhed løbende har kritiseret Danmark for mangelfuld lovgivning på området. Og måske ikke mindst for en udtalt mangel på kontrol.

VENSTRE er ikke det eneste parti, der modtager støtte fra ’erhvervsklubber’. Det gør stort set alle partier i Folketinget. Venstre vil nu betale en del penge tilbage, samtidig med at man ’ærgrer sig’ over sagen – hvilket nok mest bør læses som ærgrelse over at blive opdaget. 

Venstre er således førende, når det gælder fusk med støttemidler. Det ligner en kultur i partiet. Det er den korte version. I den lange kan man overveje, hvor denne tilgang mon kommer fra? 

– Det er jo simpelthen beklageligt, og derfor er det også fair nok, at organisationen får den her over næsen, udtaler statsminister og partiformand Lars Løkke Rasmussen med henvisning til den bøde, som partiet har fået for lovbruddet.

BØDEN ER PÅ 10.000 kroner. Det beklagelige er formentlig til at leve med for Venstres leder. Det er i hvert fald nemt at forhindre gentagelsestilfælde. Folketinget vedtager blot, at al støtte til partierne skal indberettes, samt hæver bødestørrelsen for ikke at indberette til det beløb, man modtog. Men det er et bredt flertal i Folketinget imod. Også de politikere, der ellers normalt går ind for hårdere straf ved lovovertrædelser.