Endelig har de lært det

Det er efterhånden længe siden. Derfor skal man huske at gøre det, når en sjælden anledning opstår: at rose blå blok. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Det er efterhånden længe siden. Derfor skal man huske at gøre det, når en sjælden anledning opstår: at rose blå blok. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

Det er efterhånden længe siden. Derfor skal man huske at gøre det, når en sjælden anledning opstår: at rose blå blok.

Det bør således være slut med den fåmælte og afrettede politiske opposition i Danmark. Ikke fordi det har været forkert at være med på regeringens nedlukning. Men fordi situationen og kravet nu er det modsatte – at stille spørgsmål ved åbningen eller mangel på samme.

En em af kommentatorer og alvorsfolk var i går på de sociale medier enige om, at sammenbruddet i forhandlingerne mellem regeringen og de blå om genåbning var en sørgelig sag. Enkelte mente endog, der var opstået ’mudderkastning’.

Men det er ikke enighed, der mangler i dansk politik. Hvorfor der tydeligvis også opstår bestyrtelse, når det en sjælden gang kommer til konflikt.

Sandheden er, at Mette Frederiksens ’genåbning’ ret beset ikke er en genåbning. Det er en fortsat nedlukning – nu med enkelte undtagelser. Og den måde, hvorpå diverse ministre holder ekspert-beregninger op for sig – tydeligvis bestilt som ’worst case’-scenarier – og præsenterer dem, som er det stentavler, hvis bud er uomgængelige, og den måde, man helt bevidst ikke regner på frisører, efterskoler med mere på, samt den måde, regeringen fortsat nægter at spille med åbne kort på, skal selvfølgelig udfordres.

En opposition er simpelthen nødvendig. De kritiske spørgsmål hober sig op i forbindelse med ’genåbningen’. Vi borgere har ret til og brug for en opposition. Det er forudsætningen for et levende demokrati.

Blå blok skal nok ikke forvente at blive belønnet for sin nyvundne indstilling.

Men de givne opinionstal taget i betragtning er der tydeligvis heller intet tabt i at lægge fokusgrupper, slesk tale og strategi til side.

Alt dette fremhæves ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet mener, at blå blok har ret i det hele, og rød blok og regeringen omvendt tager fejl i alt. Men vi lever og ånder for en kritisk offentlighed. Vi efterlyser ligefremme politikere, der ikke er konfliktsky. Og vi forlanger fuldstændig åbenhed i forvaltningen af Danmark. Det modsatte har længe været tilfældet.

Vi roser alle skridt i den rigtige retning.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind