EU's impotens

Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

– DET HAR VÆRET helt forfærdeligt, som hvert land har handlet hver for sig, det gælder også Danmark, lyder det fra den radikale supereuropæer Morten Helveg Petersen.

Han har det skidt i disse uger, hvor det er blevet åbenbart for enhver, hvor handlingslammet EU hidtil har været under coronakrisen.

Helvegs normale begejstringsudbrud over EU-systemet er forstummet. I hvert fald for en tid.

MEN NU BLIVER der taget fat, lover kommissionsformand Ursula von der Leyen, der i onsdags fremlagde EU’s strategi for, hvordan medlemslandene skal tackle en genåbning.

Her er hovedsynspunktet, at landene skal åbne gradvist, stille og roligt, og følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger!

TÆNK SIG. Oraklet har talt og slået en åben dør ind. De enkelte lande har for længst – og uden von der Leyens medvirken – fundet ud af, at det ikke er en god idé at åbne på én gang.

Krisen har i den grad udstillet EU-systemets impotens. Man indså faren alt for sent, og forsøgene på at skabe fælles fodslag har nærmest været pinlige.

Ingen af unionsfællerne ville f.eks. hjælpe Italien, da det begyndte at brænde på. I stedet forbød man eksport af medicinsk udstyr. En usolidarisk handling, som von der Leyen undskyldte for i går.

EU’s FINANSMINISTRE er ganske vist under skrig og skrål enedes om en økonomisk hjælpepakke, men de er fortsat stærkt uenige om, hvordan en kommende endnu større pakke skal finansieres. Skillelinjen er velkendt: Hvem skal betale til hvem og hvor meget?

Mange spørger: Hvorfor har EU en sundhedskommissær? Hvor er krisestyringskommissæren, der har været helt usynlig under denne krise? Og hvad laver de i EU-agenturet for bekæmpelse af smitsomme sygdomme?

DET ER ANDEN gang inden for de seneste år, at EU har bevist sin magtesløshed over for større kriser. Vi så det også i 2015, da millioner af flygtninge væltede ind over Europas grænser.

Kommissionen forsøgte febrilsk, men forgæves, at diktere de enkelt lande en kvoteordning. Kun ved at give Tyrkiet en stor pose penge blev presset midlertidigt mindsket.

MEN RET SKAL være ret. EU-toppen har skam vist imødekommenhed under coronaen. Vi citerer fra Jyllands-Posten:

’Parlamentets bygninger i Strasbourg, hvor møder foreløbig er suspenderet frem til sommer, vil blive taget i brug af sundhedsmyndighederne til screening og konsultation. Samtidig begynder parlamentets køkken i Bruxelles at servere 1000 daglige måltider til sundhedspersonale og andre med stort behov.’

Hvor storslået!

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind