EU’s skibbrud

DET ER godt, at EU vil sætte robust ind mod de kyniske menneskesmuglere, der stripper desperate flygtninge for alt af værdi og stuver dem ned i rådne og synkefærdige både med kurs over Middelhavet eller havbunden.

DET ER også ok, at EU planlægger et tæt samarbejde med de nordafrikanske lande om at løse det kolossale flygtningeproblem, som tæller hundrede tusinder af fortvivlede mennesker.

MEN, men, men.

EFTER det hasteindkaldte EU-topmøde torsdag lagde regeringslederne ansigterne i alvorlige folder og spinnede løs om nye tiltag. Dog med den rituelle eftersætning, at der ikke ’findes lette løsninger’.<blank>REELT udstillede topmødet, at EU har lidt skibbrud, når det gælder om effektivt at håndtere flygtningestrømmen og undgå flere drukne-tragedier.

SYMPTOMATISK handler de fleste konkrete tiltag om at forhindre flytninge i at komme til EU – ikke om at hjælpe dem.

HVIS EU vil hindre flere forliste flygtningebåde, sker det ikke ved at øge grænsebevogtningen tæt på Italien og Grækenland. Så skal man derimod genoptage de opsøgende redningsaktioner, som Italien tidligere gennemførte langt fra kysten.

OG HVAD skal de bebudede krigsskibe gøre ved Nordafrika? Sænke enhver mistænkeligt udseende båd i alle havne. Hvad skal der ske med de overfyldte både, der opbringes?

NEJ, der er ingen lette løsninger. Men et skridt i den rigtige retning vil være, at EU erkender, at strømmen af flygtninge vil fortsætte. EU må indse, at de stakkels mennesker skal hjælpes bedst muligt.

SELVFØLGELIG kan EU ikke rumme alle flygtninge. Derfor skal der sættes maksimalt ind på at skabe tålelige og anstændige forhold i de områder, flygtningene kommer fra.<blank>DET kræver massiv politisk og diplomatisk indsats. Samt især en forfærdelig masse penge. Både akut og på sigt i form af bl.a. bistandshjælp.

I DEN forbindelse bør EU kræve, at de stenrige oliestater i Golfen skifter kurs og spytter i kassen.

ELLERS risikerer vi, at endnu flere rider med på kynismens bølge og siger, at flygtninge kan sejle deres egen sø.

 

79 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere