Falske venner

Følg Leder

DANMARKS STØRSTE bank, Danske Bank, har netop offentliggjort sit halvårsregnskab med et kanonresultat på bundlinjen.

Overskuddet lyder på svimlende 10,3 milliarder kr. – efter skat – så aktionærer kan glæde sig over at få 12,5 procent i udbytte.

TOPCHEF Thomas F. Borgen lignede da også en kat, der netop havde slikket fløde, da han gik på tv for at præsentere regnskabet.

- Vi er meget konkurrencedygtige i dag, og det har vi tænkt os at være også i morgen, lød det.

Måske tænkte han på ærkekonkurrenten, Nordea, der samme dag beskæmmet måtte konstatere, at den ’kun’ havde tjent 1,6 milliarder kr. – før skat – i andet kvartal. Banken mærker fortsat følgerne af en række møgsager, som betød, at 25.000 privatkunder i Danmark sidste år skiftede til et andet pengeinstitut.

MIDT I GLÆDEN over det fornemme resultat glemte Borgen dog at fortælle, at gebyrindtægterne er steget voldsomt på et år – fra 6,7 milliarder i 2016 til 7,6 mia. i år.

Vi forstår godt, at bankchefer vægrer sig ved at gå i dybden med, hvor indtægterne kommer fra, for de vil nødigt hænges ud som gebyrgribbe. Selv om de fortjener det.

DEN LAVE RENTE gør, at almindelige privatkunder pålægges store ekstraregninger via stigende gebyrer og andre former for omkostninger. For der skal både være råd til pæne aktionær-udbytter og monsterløn til direktionen.

Kampen om dine og mine penge er benhård. For år tilbage var bankrådgiveren et menneske, som man havde tiltro til. Han/hun sad i filialen lige rundt om hjørnet, og der var regelmæssig kontakt face to face.

I DAG ER bankrådgiveren en fjern person. Filialer er nedlagt på samlebånd, og tusinder er blevet afskediget. Den øgede digitalisering har medført, at rådgivningen nu mest foregår via nettet.

Samtidig er presset på de bankansatte blevet så stort, at han/hun er pisket til at sælge dig produkter, som banken tjener mest på. Ellers er det farvel.

Derfor er det nu mere end nogen sinde vigtigt at huske på, at bankrådgiveren ikke er din ven. Han/hun er mere sælger end rådgiver.

DETTE ER IKKE tænkt som en bandbulle mod bankrådgivere. Langt de fleste arbejder dygtigt og effektivt, men de er tvunget til konstant at tænke på indtjeningen, så bankbosser som Thomas F. Borgen kan få ros af sine aktionærer.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.