Farlige fødevarer

 

Dødens kebab: Mindst fire danskere er smittet med en alvorlig e-coli-bakterie, der bærer det mundrette navn VTEC 0175. Yderligere tre frygtes smittet med samme bakterie.

Fælles for de syge er, at de har besøgt en shawarma-bar i København eller Aarhus, hvor de har nydt en kebab, inden sygdommen brød ud.

VTEC 0175 er en modbydelig bakterie. Den kan give store maveproblemer, voldsom diarré og blodig afføring. I værste fald truer den nyrernes funktion, og sygdommen kan således være dødelig.

Mest ondskabsfuldt er det måske, at netop denne bakterie går værst ud over de mindste. Sygdommen rammer børn mellem tre og seks år hårdest.

Fødevarestyrelsen ved, hvor de smittede har købt deres kebab. Men den viden vil styrelsen ikke dele med befolkningen, fordi det ikke er lykkedes at fastslå helt præcist, hvor smitten kommer fra.

Specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Gudrun Sandø forklarer til Ekstra Bladet:

– Vi ønsker ikke at oplyse, hvilke steder de syge har spist, da der ikke er nogen grund til at skabe en ubegrundet frygt, ligesom vi ikke ønsker at hænge nogen ud.

Det argument leder unægtelig tanken hen på de dødelige listeriabakterier, som befolkningen blev udsat for sidste år. I begyndelsen af maj 2014 vidste Fødevarestyrelsen, at der var listeria i varer fra firmaet Jørn A. Rullepølser, men alligevel gik der mere end fire måneder, før styrelsen stoppede produktionen af pølserne.

15 mennesker var på det tidspunkt døde, fordi de havde spist pølser fra Jørn A.

Fødevarekontrollen i Danmark er i en elendig forfatning. En del af forklaringen er tilsyneladende, at i Fødevarestyrelsen vejer hensynet til erhvervslivet tungere end hensynet til forbrugerne.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kan ændre den tilstand. Så gør det!

0 kommentarer
Vis kommentarer