Fem år med borgerkrig

I DISSE DAGE er det fem år siden, borgerkrigen i Syrien brød ud. Præsident Assad valgte at knuse Det Arabiske Forår med rå militærmagt og lagde derved kimen til et monster ved navn Islamisk Stat.

Landet har siden udviklet sig til et kaotisk og blodigt helvede, som har resulteret i en flygtningestrøm, der ikke er set større siden Anden Verdenskrig.

4,8 MILLIONER er drevet på flugt og har skabt et Europa i dyb splittelse. De fleste lande gør sig ihærdige anstrengelser for at modtage så få flygtninge som muligt og hegner sig derfor ind.

For få dage siden traf et stort flertal i Folketinget – via Udenrigspolitisk Nævn – en beslutning, der kun kan medvirke til at øge flygtningestrømmen: At sende både danske bombefly og kamptropper ind i Syrien for at intensivere kampen mod Islamisk Stat.

BESLUTNINGEN HAR vist sig at være usædvanligt dårligt timet. Dels er fredsforhandlingerne i Genève genoptaget, og det har spredt en forsigtig, meget forsigtig, optimisme. Og dels har Putin overraskende meddelt, at Rusland nu trækker hovedparten af sine tropper ud af Syrien.

På den baggrund bør regeringen være meget tilbageholdende med at føre beslutningen ud i livet. Også selv om vore jagerpiloter og jægersoldater ’kun’ har til opgave at bekæmpe IS og ikke diktatoren Assads regeringstropper.

HVIS DANSKE styrker kaster bomber og indsætter specialstyrker i Syrien, risikerer vi at bære brænde til et bål, der i forvejen er ude af kontrol.

Antallet af dræbte civile og smadrede hospitaler er alarmerende højt.

Vi har tilsyneladende ikke lært noget af fortiden. Vores engagement i Afghanistan, Irak og Libyen har kostet mange døde danske soldater uden at stabilisere forholdene i de pågældende lande afgørende.

VI KOMMER ALTID, når USA kalder, men et mindstemål for vores beslutninger om at gå i krig må være et legitimt og klart FN-mandat.

Det foreligger ikke i Syrien-konflikten.

Ingen kan være uenige i, at de hæslige mordere i Islamisk Stat må bekæmpes med alle midler. Men det skal ske koordineret.

45 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere